Zapalenie skóry palców (dermatitis digitalis) – wieloprzyczynowe schorzenie kończyn powodujące kulawizny w stadach bydła mlecznego
Zapalenie skóry palców (dermatitis digitalis, w skrócie DD), zwane też chorobą Mortellaro, albo pospolicie chorobą truskawkową lub truskawkową czy malinową piętą, znane jest od dziesiątków lat. W 1974 roku Cheli i Mortellaro po raz pierwszy opisali tę chorobę, stąd też często używane jej określenie „choroba Mortellaro”. Nikt wówczas nie przypuszczał, że ta jednostka chorobowa już w kilkadziesiąt lat później będzie najczęściej występującym na całym świecie problemem kończyn u krów w oborach o intensywnej produkcji mleka.
Zapalenie skóry palców znane jest w USA i Europie oraz w wielu innych częściach świata. W Europie rozpowszechniło się bardzo szybko, w tym również w Polsce. W Nowej Zelandii pierwsze przypadki wykryto dopiero w 2012 roku. Można powiedzieć, że brak jest w zasadzie terytoriów, na którym nie występowałoby DD, choć spotyka się stada, w których ta choroba występuje w bardzo ograniczonym stopniu. Występuje tam, co prawda, endemicznie, ale brak jest występowania ostrych stadiów tej choroby. Wskaźnik zakażenia w poszczególnych stadach jest bardzo różny i obejmuje 5-90% stada. Zwykle jednak prewalencja w obrębie stada jest poniżej 10% (6). W więcej niż 95% gospodarstw w krajach o intensywnym chowie bydła mlecznego prowadzi się walkę z dermatitis digitalis. Według Benneta i wsp. (1) w Wielkiej Brytanii choroba ta zajmuje drugie miejsce po mastitis pod względem wysokości strat, co szacowane jest na kwotę od 30 do 65 mln funtów rocznie.
Jest to wieloczynnikowe, zakaźne schorzenie racic z silnym udziałem czynnika bakteryjnego. Szczególnie uciążliwe są jej masowe pojawiania się jako nieregularne wykwity skórne pomiędzy skórą a rogiem racicowym. Powoduje to różnego stopnia bolesność i kulawizny. Zarówno w zakresie zdrowotności stada, jak i dochodowości gospodarstwa kulawizny stanowią bardzo kosztowny problem, który obejmuje straty mleka, koszty weterynaryjne, pogorszenie wyników reprodukcyjnych, aż wreszcie przedwczesne brakowanie. Stany zapalne skóry,...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2814 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Choroby racic jako ważna przyczyna brakowania krów w stadzie bydła mlecznego
Brakowanie krów jest ważnym elementem hodowli bydła mlecznego, mającym wpływ na ekonomikę produkcji oraz postęp hodowlany. Pod pojęciem „brakowanie” rozumiane jest usunięcie zwierzęcia ze stada w wyniku sprzedaży na inną fermę, skierowanie na ubój lub śmierć zwierzęcia w wyniku eutanazji lub upadku. Brakowanie można podzielić na dwa rodzaje: zamierzone (ang. voluntary) i niezamierzone (ang. involuntary) […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
We współczesnym chowie trzody chlewnej wczesne odsadzanie jest skutecznym sposobem na poprawę produktywności loch, ale może również powodować stres odsadzeniowy u prosiąt. Odsadzanie to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu prosiąt, który powoduje u nich ogromny stres i towarzyszy mu uszkodzenie morfologii oraz przepuszczalności jelit, a także wpływa na skład mikrobiomu (50). Ponadto po odsadzeniu […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Pacjenci geriatryczni są grupą wymagającą szczególnej troski w wielu aspektach zdrowotnych. Opieka stomatologiczna w tej grupie jest także niezwykle istotnym elementem mającym wpływ na zdrowie. Stan uzębienia ma ogromny wpływ na dobrostan konia, ponieważ wiele schorzeń stomatologicznych, zwłaszcza u koni geriatrycznych, wiąże się z ogromnym bólem. W praktyce weterynaryjnej za pacjentów starszych uznaje się konie […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]