Zakaźne przyczyny kulawizn u świń
Najczęstsze choroby zakaźne powodujące kulawiznę
Mykoplazma
Mykoplazmy są Gram-ujemnymi, pleomorficznymi bakteriami należącymi do klasy Mollicutes, rzędu Mycoplasmates, rodziny Mycoplasmataceae, rodzaju Mycoplasma. Mykoplazmy charakteryzuje mały rozmiar (są najmniejszymi znanymi bakteriami), brak ściany komórkowej oraz wrażliwość na leki z grupy tetracyklin. Drobnoustroje te nie posiadają ściany komórkowej, są więc oporne na wiele antybiotyków działających na tę strukturę (oporność na penicyliny).
M. hyosynoviae może bytować na migdałkach świń, a z nich z krwią dostać się do stawów (najczęściej skokowych). M. hyosynovie jest wydalany z organizmu ze śliną i kałem. Łatwo rozprzestrzenia się między zwierzętami, ale tylko u części z nich obserwowane są objawy kliniczne. Śmiertelność jest bardzo niska. Atakuje z reguły starsze świnie (> 3 miesięcy). Często ujawnia się u warchlaków po zasiedleniu tuczarni. Z reguły dotyczy tylnych kończyn. M. hyosynoviae kolonizuje błonę maziową stawów, co skutkuje jej zapaleniem, bolesnością i obrzękiem. Temperatura ciała z reguły nie ulega zmianie.
Z kolei M. hyorhinis stwarza problemy częściej u zwierząt w wieku 3-10 tyg., nierzadko w okresie okołoodsadzeniowym. M. horhinis jest bakterią komensaliczną i w zależności od szczepu, warunków środowiskowych czy innych zakażeń może wywołać objawy chorobowe. Ta bakteria może powodować też zapalenie błon surowiczych oraz płuc. U młodszych zwierząt objawy są z reguły silniejsze. Podwyższona temperatura występuje rzadko (do 40,0º). W stawach może się znajdować większa ilość płynu z włóknikiem, a błona stawowa jest [...]
Mogą zainteresować Cię również
POSTĘPOWANIA
w weterynarii