Zagrożenia, które niosą mikotoksyny
Mikotoksyny są produktami metabolizmu grzybów pleśniowych należących do rodzajów: Aspergillus, Penicillium i Fusarium, rozkładających materię organiczną. Zanieczyszczenia mikotoksynami materiałów paszowych, którymi skarmianie są zwierzęta, z roku na rok stają się coraz poważniejszym problemem. Intensywne opady i powiązane z tym podtopienia pól, na przemian z suszą i gorącym powietrzem, przyczyniają się do gwałtownego wzrostu grzybów pleśniowych, a co za tym idzie − rozwoju mikotoksyn, których obecność w paszy jest bardzo szkodliwa dla wszystkich zwierząt monogastrycznych.
Obecnie poznanych jest już około 400 różnych toksyn wytwarzanych przez grzyby strzępkowe, a lista ta wciąż się powiększa wraz z udoskonalaniem techniki ich identyfikacji i oznaczania. Najlepiej poznane i mające największe znaczenie ekonomiczne to: trichoteceny, zearalenon, fumonizyny, ochratoksyny oraz aflatoksyny, co wiąże się głównie z powszechnością ich występowania, ale również z toksycznością (5). Głównym czynnikiem wpływającym na wysokie niebezpieczeństwo skażenia żywności i pasz mikotoksynami jest ich zdolność do gromadzenia się w komórkach zwierzęcych, co w konsekwencji zwiększa możliwość przedostania się tych związków do łańcucha żywności i pasz, stanowiąc tym samym zagrożenie dla ludzi i zwierząt (4). Nieznane są także zależności pomiędzy obecnością niewielkich nawet ilości różnych mikotoksyn w paszach i żywności, gdyż takie synergie nie były dotąd badane. W 2019 roku opady deszczu były stosunkowo ubogie, co spowodowało raczej niskie zbiory zbóż, ale z drugiej strony powinno wpłynąć pozytywnie na ich jakość mikrobiologiczną i mikologiczną.
Źródło grzybów toksynotwórczych mogą stanowić: gleba, atmosfera, magazyny do przechowywania pasz lub środki transportu. Porażona pleśniami roślina jest zasiedlana przez grzybnię, która całą swoją powierzchnią pobiera substancje odżywcze z podłoża. Głównym czynnikiem odpowiedzialnym za rozsiewanie zarodników grzybni jest wiatr. Zarodniki char...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2814 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Choroby racic jako ważna przyczyna brakowania krów w stadzie bydła mlecznego
Brakowanie krów jest ważnym elementem hodowli bydła mlecznego, mającym wpływ na ekonomikę produkcji oraz postęp hodowlany. Pod pojęciem „brakowanie” rozumiane jest usunięcie zwierzęcia ze stada w wyniku sprzedaży na inną fermę, skierowanie na ubój lub śmierć zwierzęcia w wyniku eutanazji lub upadku. Brakowanie można podzielić na dwa rodzaje: zamierzone (ang. voluntary) i niezamierzone (ang. involuntary) […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
We współczesnym chowie trzody chlewnej wczesne odsadzanie jest skutecznym sposobem na poprawę produktywności loch, ale może również powodować stres odsadzeniowy u prosiąt. Odsadzanie to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu prosiąt, który powoduje u nich ogromny stres i towarzyszy mu uszkodzenie morfologii oraz przepuszczalności jelit, a także wpływa na skład mikrobiomu (50). Ponadto po odsadzeniu […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Pacjenci geriatryczni są grupą wymagającą szczególnej troski w wielu aspektach zdrowotnych. Opieka stomatologiczna w tej grupie jest także niezwykle istotnym elementem mającym wpływ na zdrowie. Stan uzębienia ma ogromny wpływ na dobrostan konia, ponieważ wiele schorzeń stomatologicznych, zwłaszcza u koni geriatrycznych, wiąże się z ogromnym bólem. W praktyce weterynaryjnej za pacjentów starszych uznaje się konie […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]