Wskaźniki oraz kryteria oceny czystości zwierząt gospodarskich - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Wskaźniki oraz kryteria oceny czystości zwierząt gospodarskich

Ocena czystości krów  w stadach

W Norwegii ocena czystości została wprowadzona w 2000 r. i obejmuje trzy kategorie: kategoria 0 = czyste, kategoria 1 = umiarkowanie brudne w krytycznych miejscach, w których skażenie może być łatwo przeniesione ze skóry na tuszę (zabrudzenie na 20-40% obszarów na nogach i udach, do 50% w okolicy linii środkowej brzucha i mostka), a kategoria 2 = bardzo zabrudzone (> 50% w okolicy linii środkowej na brzuchu lub > 40% ud i nóg) (10).

Trzypunktową skalę czystości krów stosuje się m.in. w Nowej Zelandii (ang. cow cleanliness – Dairy NZ). Ocenie poddawane są trzy okolice: tył i bok, dolna część kończyn oraz wymię. Krowa jest czysta (wskaźnik punktowy „0”), jeśli brak jest zabrudzeń lub jeśli stanowią one poniżej 10% powierzchni, co oceniane jest na wielkość dłoni (10 x 15 cm). U krowy brudnej (wskaźnik punktowy „1”) zabrudzone jest między 10% a 50% powierzchni. U bardzo brudnych krów (wskaźnik punktowy „3”) przynajmniej 50% ocenianego obszaru jest zabrudzone, a sierść zwierzęcia jest niewidoczna.

Organizacja ta podaje także liczbę krów, które należy ocenić, uwzględniając wielkość stada oraz najlepsze warunki do właściwej oceny czystości. Tak w stadach mniejszych niż 200 osobników ocenianych powinno być 80 krów, w większych, liczących 200-500 krów – 90, natomiast w największych, powyżej 500 krów – 100. Równocześnie zwraca uwagę na okoliczności przeprowadzania oceny. Badanie powinno być przeprowadzane godzinę po podaniu świeżej paszy, zanim krowy zaczną się kłaść, lub podczas doju. Krowy powinny być oceniane losowo. U każdej ocenianej sztuki należy w polu formularza wpisać tylko wartość punktową, opisującą jej najbrudniejszą część, np. krowa, która otrzyma „0” za czystość tylnych kończyn i „0” za czystość wymion, natomiast za czystość boku otrzyma „2”, wówczas jej ogólna punktacja wyniesie „2”.

Niemal identyczną trójpunktową skalę oceny czystości proponuje organizacja AHDB Dairy (Agriculture and Horticulture De...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną prenumeratą.
zaloguj się zarejestruj się

Znajdź swoją kategorię

2814 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy