Wrażliwość bydła mlecznego na wybrane mikotoksyny - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Wyszukaj w serwisie

Wrażliwość bydła mlecznego na wybrane mikotoksyny

Podatność krów mlecznych i wszystkich zwierząt przeżuwających na mikotoksyny w głównej mierze zależy od ich eliminacji przez mikroorganizmy żwaczowe, zanim będą miały okazję być wchłonięte do organizmu krowy. Nieliczne mikotoksyny są oporne na aktywność detoksykacyjną mikroorganizmów żwacza i wywołują typowe objawy zatrucia tymi metabolitami (11). Niektóre mikotoksyny występujące w kiszonkach lub w innych zmagazynowanych materiałach paszowych mogą mieć właściwości antybakteryjne i modyfikujące mikroflorę żwacza, przez co mogą zmniejszać właściwości detoksykacyjne w treści żwacza, która wraz z tymi mikotoksynami może dotrzeć do dwunastnicy, gdzie zostaną wchłonięte, powodując wystąpienie bardzo wysokich stężeń mikotoksyn w organizmie zwierząt.

Objawy kliniczne towarzyszące stanom zatrucia mikotoksynami są z zasady niespecyficzne, włączając w to zachwianie równowagi metabolicznej i hormonalnej, jak również towarzyszące temu stany zapalne i odpowiedzi immunologiczne (11). Krowy w okresach przejściowych są szczególnie wrażliwe (podobnie jak cielęta w okresie życia mlecznego), z racji że ujemny bilans energetyczny ulega pogłębieniu w wyniku obecności pleśni i/lub mikotoksyn w diecie.

W przedłożonej pracy pragniemy przedstawić ewentualne problemy z najczęściej występującymi mikotoksynami w naszym kraju, czyli z ZEN i DON w mleku. Inne są równie ważne, ale występują sporadycznie. Z drugiej strony nie potrafimy postawić podejrzenia obecności określonej mikotoksyny, co jest spowodowane problemem braku umiejętności rozpoznawania stanów subklinicznych spowodowanych obecnością substancji niepożądanych w paszy w małych dawkach poniżej wartości NOAEL (dawka niewywołująca objawów klinicznych) (5).

Objawy kliniczne mikotoksykoz u bydła mlecznego związane są z toksynami pobranymi z paszą, które nie zostały w ogóle lub tylko częściowo zdegradowane (zdetoksykowane) przez mikroflorę żwacza. Tego rodzaju stwierdzenie odnosi się do A – alkaloidów, B – niektórych laktonów ...

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy