Wpływ występowania epizoocji afrykańskiego pomoru świń (ASF) na europejską produkcję trzody chlewnej
Produkcja mięsa, jako bezpośredniego źródła dobrze przyswajalnych białek i aminokwasów egzogennych, stanowi jedną z najważniejszych gałęzi rolnictwa we wszystkich krajach europejskich (1). W kontekście produkcji mięsa wartość europejskiego przemysłu hodowlanego jest szacowana na około 100 mld EUR rocznie (2). Jeśli chodzi o produkcję mięsa, najbardziej dochodowymi gatunkami wykazującymi wysoki i korzystny współczynnik konwersji paszy są świnie (3). Drugą zaletą produkcji trzody chlewnej jest stosunkowo krótki okres chowu przy ograniczonych wymaganiach w kwestii warunków produkcji. Szacunkowa produkcja trzody chlewnej sięga ponad 1,3 mld świń na całym świecie (4).
Europa jest drugim co do wielkości producentem wieprzowiny z ponad 186 mln świń. Udział światowego spożycia mięsa wynosi: 40% wieprzowiny, 29% drobiu, 24% wołowiny i 7% innych gatunków zwierząt. Dlatego czynniki wpływające na produkcję, rentowność i zrównoważony rozwój mają kluczowe znaczenie dla zapewnienia wystarczających wyników hodowli na rynkach lokalnych i międzynarodowych. W Polsce, według danych EUROSTATU (https://ec.europa.eu/eurostat), w czerwcu 2020 r. pogłowie trzody chlewnej przekroczyło 11 mln 432 tys., wykazując wzrost o 6,0% w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego (5). Wzrost pogłowia trzody nastąpił we wszystkich grupach produkcyjnych i użytkowych trzody chlewnej.
Wpływ ASF na produkcję trzody chlewnej na świecie
Obserwowane fluktuacje w liczebności pogłowia świń związane są przede wszystkim z brakiem opłacalności w produkcji, głównie ze względu na występowanie chorób zakaźnych, z których obecnie najważniejszą jest afrykański pomór świń (ASF) (3, 5). Biorąc pod uwagę wpływ ASF w [...]
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Mogą zainteresować Cię również
POSTĘPOWANIA
w weterynarii