Wpływ niskich dawek zearalenonu i deoksyniwalenolu obecnych w paszy na stan zdrowia krów - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Wyszukaj w serwisie

Wpływ niskich dawek zearalenonu i deoksyniwalenolu obecnych w paszy na stan zdrowia krów

Dwa lata później ci sami autorzy w kolejnych badaniach stwierdzili, że nawet podawanie równoczesne w paszy 0,06 mg ZEN/kg sm oraz 5,20 mg DON-u/kg sm nie wpływało na wydajność mleka, poziom tłuszczu czy białka w mleku (19). Do podobnych wniosków doszli, podając krowom paszę zanieczyszczoną 66 mg samego DON-u/kg sm. Zaistniałą sytuację można byłoby tłumaczyć faktem, że do doświadczeń wykorzystywano krowy zdrowe klinicznie z prawidłowo funkcjonującym żwaczem.

Ta ostatnia uwaga jest bardzo istotna, ponieważ procesy biotransformacji ZEN u przeżuwaczy odbywają się głównie w żwaczu, w błonie śluzowej jelit i w wątrobie. Estrogenowy potencjał ZEN wynika z faktu jego biotransformacji do α-ZOL (alfa-zearalenolu) i zdetoksykowanej formy, jaką jest β-ZOL (beta-zearalenol), co ma rzadko miejsce, a wynika z faktu, że tego rodzaju badań wykonano bardzo mało lub granica wykrywalności była zbyt wysoka, w związku z czym brak jest odniesienia. Powinno się brać pod uwagę okres półtrwania ZEN i jego metabolitów w osoczu krwi, gdzie u świń on wynosi 2,5 godziny, a u drobiu – 30 minut.

U bydła tego terminu nie znamy, ale nasuwa się sugestia, że niezmiennie ważny jest czas, jaki ma miejsce między momentem pobrania mikotoksyn a pobraniem próbek krwi do badań. W chwili obecnej nasuwają się również pytania typu – czy obecność niskich dawek mikotoksyn w paszy ma wpływ na efekty produkcyjne krów po dłuższym okresie podawania – gdzie odpowiedź zależy nie tyle od zwierzęcia, ile od zdolności badawczych laboratoriów.

W przypadku DON-u wydaje się, że problem jest prostszy, ponieważ DON (w niskich dawkach – oczywiście) jest prawie całkowicie metabolizowany w zdrowym żwaczu przez mikroorganizmy. Równie ważny jest fakt, że metabolit DON-u (de-DON) jest dużo mniej toksyczny od substancji macierzystej (9). Z tych samych badań wynika, że istnieje korelacja liniowa między wartościami DON-u a de-DON w osoczu krwi bydła niezależnie od czasu, jaki upłynął między momentem pobrania mikotoksyny...

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy