Wpływ niskich dawek zearalenonu i deoksyniwalenolu obecnych w paszy na stan zdrowia krów
Jednymi z wielu substancji niepożądanych obecnych w żywności i paszach są mikotoksyny (22). To strukturalnie różne metabolity grzybów pleśniowych charakteryzujące się niską masą cząsteczkową. Będąc wtórnymi metabolitami, nie są istotnym czynnikiem dla wzrostu grzybów pleśniowych i dlatego produkowane są tylko wyjątkowo, najczęściej pod wpływem czynników stresowych. Mikotoksyny mogą być produkowane podczas wegetacji roślin, jak i przechowywania materiałów roślinnych lub produktów z nich otrzymanych. Obecność mikotoksyn stwierdza się w wielu środkach spożywczych i paszach, a w szczególności w zbożach oraz w owocach, ziarniakach, zielonkach oraz przetworzonych produktach roślinnych (24). Większość mikotoksyn produkowana jest przez trzy rodzaje grzybów pleśniowych, takie jak: Aspergillus, Penicillium i Fusarium. Mikotoksyny przedstawionych grzybów pleśniowych, zanieczyszczając produkty rolnicze, obniżają ich jakość zdrowotną w wyniku negatywnego wpływu na stan zdrowia zwierząt (26) oraz ludzi (6).
Kliniczne objawy mikotoksykoz występujących w wyniku przyjęcia niskich i wysokich dawek mikotoksyn właściwie zostały opisane, lecz są one mało wyraziste. Kształtują się one od powolnego spadku efektów produkcyjnych lub reprodukcyjnych (przy niskich dawkach) do gwałtownych upadków dużej liczby zwierząt (przy wysokich dawkach). Przyjmowanie mniejszych dawek mikotoksyn może skutkować zmianą aktywności układu immunologicznego (10). W kilku pracach zostały przedstawione wyniki badań immunologicznych u zwierząt gospodarskich i laboratoryjnych oraz wpływ tych mikotoksyn na miejscową jelitową odpowiedź immunologiczną (4). Niskie dawki mikotoksyn prowadzą do powstawania subtelnych zmian w tkankach i narządach takich jak jelita (5), wątroba czy nabłonek nerkowy, a także w układach nerwowym i rozrodczym (13, 14, 15, 16, 20, 28) czy miejscowym układzie immunologicznym, np. przewodu pokarmowego (20, 27).
Przewód pokarmowy (a szczególnie przedżołądki u przeżuwaczy) jest pierwsz...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2843 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 23 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
Toksyny T-2 i HT-2 Toksyny T-2 i HT-2 należą do grupy trichotecenów i są produkowane głównie przez grzyby z rodzaju Fusarium. Występują w zbożach, szczególnie w owsie, jęczmieniu i kiszonkach traw. Toksyny te, podobnie jak DON, na poziomie molekularnym działają na inhibicję syntezy białek, mogą również powodować uszkodzenia DNA i RNA. Wysokie poziomy trichotecenów mogą […]
Kulawizna u bydła mlecznego (choroba Mortellaro). Skuteczne zwalczanie zapalenia skóry palca dzięki naturalnemu rozwiązaniu
Biodevas Laboratoires opracowała PIETIX – rozwiązanie w 100% naturalne, mające na celu zwalczenie zapalenia skóry palca u bydła mlecznego.
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
We współczesnym chowie trzody chlewnej wczesne odsadzanie jest skutecznym sposobem na poprawę produktywności loch, ale może również powodować stres odsadzeniowy u prosiąt. Odsadzanie to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu prosiąt, który powoduje u nich ogromny stres i towarzyszy mu uszkodzenie morfologii oraz przepuszczalności jelit, a także wpływa na skład mikrobiomu (50). Ponadto po odsadzeniu […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Pacjenci geriatryczni są grupą wymagającą szczególnej troski w wielu aspektach zdrowotnych. Opieka stomatologiczna w tej grupie jest także niezwykle istotnym elementem mającym wpływ na zdrowie. Stan uzębienia ma ogromny wpływ na dobrostan konia, ponieważ wiele schorzeń stomatologicznych, zwłaszcza u koni geriatrycznych, wiąże się z ogromnym bólem. W praktyce weterynaryjnej za pacjentów starszych uznaje się konie […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]