Wpływ lektyny fasoli na strukturę i funkcje przewodu pokarmowego prosiąt – czyli jak zahartować jelita przed odsadzeniem? - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Wyszukaj w serwisie

Wpływ lektyny fasoli na strukturę i funkcje przewodu pokarmowego prosiąt – czyli jak zahartować jelita przed odsadzeniem?

Streszczenie

Preparat zawierający lektyny fasoli zwyczajnej jest nowatorskim dodatkiem paszowym z polskim rodowodem. Mimo że lektyny te były dotychczas rozumiane jako substancje o charakterze antyżywieniowym, zastosowane per os w 10.-14. dniu życia prosięcia pozwala na uzyskanie pełnej dojrzałości przewodu pokarmowego jeszcze przed odsadzeniem, przypadającym na 28. dzień życia.

Słowa kluczowe

lektyny fasoli zwyczajnej, odsadzenie prosiąt, dojrzewanie przewodu pokarmowego prosiąt, strategia odsadzania

Abstract

The preparation containing common bean lectins is a modern food supplement developed in Poland. Although lectins have been considered as anti-nutritional factors so far, when administered orally on the 10th-14th day of porcine life they facilitate full maturation of the gastrointestinal system before weaning on the 28th day of life.

Keywords

common bean lectins, porcine weaning, porcine gastrointestinal system maturation, weaning strategy

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy