Zakaźne przyczyny biegunek u świń – drugoplanowe patogeny - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Zakaźne przyczyny biegunek u świń – drugoplanowe patogeny

Zakażenia przewodu pokarmowego u świń, objawiające się występowaniem biegunki, są bardzo ważną przyczyną strat w produkcji trzody chlewnej. Straty te w przypadku chorób dotyczących układu pokarmowego mają różne podłoże. Najbardziej spektakularne są oczywiście padnięcia, jednak w przypadku większości chorób żołądka i jelit u świń to nie one są przyczyną największych strat. Znacznie poważniejszy uszczerbek dla wyników ekonomicznych stanowi zwiększenie współczynnika wykorzystania paszy (FCR – feed conversion ratio). Badania pokazują, że w przypadku bakteryjnych zakażeń układu pokarmowego u świń występuje około 40-proc. obniżenie przyrostów masy ciała, z czego 10% to spadek związany z obniżeniem ilości pobieranej paszy (1).

Innymi słowy − świnie jedzą mniej, wydłuża się czas tuczu i obniża się efektywność wykorzystania pomieszczeń, a co za tym idzie – zysk hodowcy. Jednak znacznie ciekawsze jest pozostałe 30% spadku, które związane jest z innymi konsekwencjami zakażenia, takimi jak aktywacja układu odpornościowego (wydatki energetyczne), zahamowanie prawidłowego trawienia i wchłaniania składników pokarmowych z paszy. Tutaj oprócz starty czasu mamy do czynienia również z bezpośrednimi stratami paszy, które łatwiej niż czas można przeliczyć na wartości pieniężne. Ponadto w przypadku niektórych patogenów przechorowanie zakażenia skutkuje tym, że zmiany anatomiczne i fizjologiczne w obrębie jelit nie pozwalają na odzyskanie pełnego potencjału wzrostowego aż do końca tuczu.

U świń mamy do czynienia z szerokim wachlarzem patogenów wirusowych, bakteryjnych i pasożytniczych, które wywołują choroby przewodu pokarmowego. W przypadku prosiąt ssących do najczęstszych przyczyn biegunek zaliczamy patogenne szczepy Escherichia coli, Clostridium perfringens, kokcydie, koronawirusy. U świń w okresie tuczu natomiast możemy wymienić: Lawsonia intracellularis, Brachyspira hyodysenteriae, Brachyspira pilosicoli oraz pałeczki Salmonella. Są to patogeny spotykane nierzadko w kraj...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj się zarejestruj się

Znajdź swoją kategorię

2814 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy