Zakażenia Clostridium spp. u prosiąt ssących

Wyszukaj w serwisie

Zakażenia Clostridium spp. u prosiąt ssących

Przedmiotem tego artykułu jest opis przypadku zakażenia C. perfringens typ C i zmian sekcyjnych związanych z zakażeniem C. difficile (CDI) u prosiąt w komercyjnej norweskiej fermie świń. Śmiertelność prosiąt przed odsadzeniem rosła stopniowo osiągając 30,6%, kiedy to u zwierząt z objawami wybroczynowego i martwicowego zapalenia jelit wykryto C. perfringens typ C oraz β-toksynę (CPB). Badanie diagnostyczne nie potwierdziło zakażenia C. difficile. Bakterie z rodzaju Clostridium są czynnikiem etiologicznym chorób jelit u ludzi oraz zwierząt dzikich i domowych (1-7). Zakażenia prosiąt są zwykle wywoływane przez C. perfringens typ A i C oraz przez C. difficile (7, 8). C. perfringens jest rzadko stwierdzana w Norwegii. Według Norwegian Food Safety Authority w ostatnich 10 latach rozpoznano zakażenie C. perfringens typ C w czterech fermach w okręgu Rogaland w południowo-zachodniej Norwegii (informacja ustna Głównego Inspektora Norwegian Food Safety Authority (MT) Erling Bleie, 30.06.2014 r.).

Występowanie C. difficile w Norwegii jest nieznane (informacja ustna: dr Carl Andreas Grøntvedt, Norwegian Veterinary Institute, i prof. Tore Framstad, Institute of Production Animal Clinical Sciences, Norwegian University of Life Sciences, 25.06.2014 r.). Według informacji z 27.06.2014 r. od dr. Øystein Angen, kierownika sekcji bakteriologii zwierząt wodnych i lądowych Norwegian Veterinary Institute, wykrywania toksyny C. difficile (TCd) nie prowadzi się ze względu na powszechną opinię o znikomej roli C. difficile dla produkcji świń w Norwegii.

Na podstawie różnic w produkcji czterech głównych toksyn: alfa-toksyny (CPA), beta-toksyny (CPB), epsilon-toksyny (ETX) i iota-toksyny (ITX) C. perfringens dzieli [...]

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy