Rola probiotyków i prebiotyków w fizjologii wzrostu prosiąt
Przed 1 stycznia 2006 roku najczęstszym dodatkiem do paszy były antybiotyki, które spełniały swoje zadanie i uratowały wiele zwierząt. Jednak, tak jak każdy farmaceutyk, miały długotrwałe, niekorzystne skutki uboczne, stąd też, według prawa UE, zostały zakazane.
W poszukiwaniu zastępczych środków na rynku pojawiły się różne dodatki – od zakwaszaczy, stymulatorów wzrostu po probiotyki i prebiotyki. Należy jednak pamiętać, że zgodnie z regulacją 1831/2003/EC mikroorganizmy probiotyków mają autoryzację jako zootechniczne dodatki do paszy, pod warunkiem, że pozytywnie wpływają na dobrostan zwierząt i środowisko (5).
Probiotyki
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) probiotyki są żywymi mikroorganizmami, które, podawane w odpowiednich ilościach, korzystnie wpływają na zdrowie gospodarza (6). Definicja ta ulegała częstym zmianom w zależności od metody badania (od przesiewowej do biologii molekularnej), gatunku zwierząt, ich stanu fizjologicznego oraz od oczekiwanego efektu podawania. W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku probiotyki nazywano substancjami sprzyjającymi rozwojowi drobnoustrojów, a w ostatnim dziesięcioleciu uważa się, że są to żywe organizmy, które po spożyciu przez człowieka lub zwierzę zmieniają skład ilościowy i jakościowy mikroflory jelitowej, mogą modulować aktywność układu odpornościowego, a tym samym służą poprawie zdrowia (9).
Probiotyki wywierają pozytywny wpływ na zdrowie poprzez wypieranie bakterii patogennych z konkurencji o dostęp do substancji odżywczych, hamowanie ich kolonizacji i rozwoju, syntezę ważnych witamin, głównie z grupy B, PP i K (9).
Konkurencyjność [...]
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Mogą zainteresować Cię również
POSTĘPOWANIA
w weterynarii