Rola probiotyków i prebiotyków w fizjologii wzrostu prosiąt

Rola probiotyków i prebiotyków w fizjologii wzrostu prosiąt

Przed 1 stycznia 2006 roku najczęstszym dodatkiem do paszy były antybiotyki, które spełniały swoje zadanie i uratowały wiele zwierząt. Jednak, tak jak każdy farmaceutyk, miały długotrwałe, niekorzystne skutki uboczne, stąd też, według prawa UE, zostały zakazane.

W poszukiwaniu zastępczych środków na rynku pojawiły się różne dodatki – od zakwaszaczy, stymulatorów wzrostu po probiotyki i prebiotyki. Należy jednak pamiętać, że zgodnie z regulacją 1831/2003/EC mikroorganizmy probiotyków mają autoryzację jako zootechniczne dodatki do paszy, pod warunkiem, że pozytywnie wpływają na dobrostan zwierząt i środowisko (5).

Probiotyki

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) probiotyki są żywymi mikroorganizmami, które, podawane w odpowiednich ilościach, korzystnie wpływają na zdrowie gospodarza (6). Definicja ta ulegała częstym zmianom w zależności od metody badania (od przesiewowej do biologii molekularnej), gatunku zwierząt, ich stanu fizjologicznego oraz od oczekiwanego efektu podawania. W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku probiotyki nazywano substancjami sprzyjającymi rozwojowi drobnoustrojów, a w ostatnim dziesięcioleciu uważa się, że są to żywe organizmy, które po spożyciu przez człowieka lub zwierzę zmieniają skład ilościowy i jakościowy mikroflory jelitowej, mogą modulować aktywność układu odpornościowego, a tym samym służą poprawie zdrowia (9).

Probiotyki wywierają pozytywny wpływ na zdrowie poprzez wypieranie bakterii patogennych z konkurencji o dostęp do substancji odżywczych, hamowanie ich kolonizacji i rozwoju, syntezę ważnych witamin, głównie z grupy B, PP i K (9).

Konkurencyjność w dostępie do składników odżywczych

Jelita zapewniają odpowiednią ilość składników energetycznych dla wszystkich mikroorganizmów, stąd też zastosowanie odpowiedniego szczepu probiotycznego ma na celu wybiórcze pozbawienie bakterii patogennych składników pokarmowych niezbędnych do życia. Działając w taki sposób, mikroorganizmy probiotyków ograniczają szybki...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj się zarejestruj się

Znajdź swoją kategorię

2813 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy