Stymulacja naturalnych mechanizmów obronnych szansą na ograniczenie stosowania antybiotyków w chowie i hodowli świń - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Wyszukaj w serwisie

Stymulacja naturalnych mechanizmów obronnych szansą na ograniczenie stosowania antybiotyków w chowie i hodowli świń

Narastająca oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe stanowi globalne zagrożenie dla zdrowia ludzi i zwierząt. Szczególne obawy budzi fakt powstawania i rozprzestrzeniania się wielolekoopornych szczepów bakteryjnych, a także zjawisko międzygatunkowego przenoszenia się opornych bakterii. Oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe stanowi poważne obciążenie społeczne i ekonomiczne. Praktycznie na całym świecie podejmowane są działania mające na celu zahamowanie tego niekorzystnego zjawiska. Racjonalne stosowanie antybiotyków jest w ostatnich latach przedmiotem szerokiej dyskusji w najważniejszych światowych gremiach, w tym tych związanych z weterynarią.

Niezależnie od różnych opinii na temat udziału „weterynarii” w narastaniu lekooporności drobnoustrojów, racjonalne wykorzystywanie antybiotyków w ochronie zdrowia zwierząt, w tym w produkcji świń, jest nieodzowne i konieczne. W nowej strategii Komisji Europejskiej jednym z celów jest zmniejszenie do 2030 roku o 50% sprzedaży środków przeciwdrobnoustrojowych wykorzystywanych u zwierząt gospodarskich i w akwakulturze. Przygotowany plan działania opiera się na holistycznym podejściu do zagadnienia oporności zgodnie z zasadą „Jedno zdrowie”. Inicjatywa „Jedno zdrowie” angażuje różne obszary: ochronę zdrowia ludzi, zwierząt i bezpieczeństwo żywności.

Jednym z kluczowych elementów przyjętego przez Komisję Europejską nowego planu działania na rzecz zwalczania oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe jest rozwój nowych terapii i alternatyw, opracowywanie i udoskonalanie sposobów na podnoszenie odporności zwierząt, w tym stymulacja mechanizmów nieswoistych, tak aby konieczność użycia antybiotyków była jak najrzadsza. Nowe regulacje prawne Unii Europejskiej w obszarze rolnictwa, w tym w produkcji trzody chlewnej, sprawiają, że hodowla świń wymaga coraz większej determinacji oraz profesjonalnej wiedzy. Od 28 stycznia 2022 roku [...]

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy