Stop Mastitom! Wpływ procedury udojowej na jakość mleka – rola lekarza weterynarii
Przedzdajanie
Czynność przedzdajania to przede wszystkim stymulowanie krowy. Oczywiście takie bodźce, jak dźwięki na hali udojowej, głos dojarzy czy użycie predippingu i jego kontakt ze skórą strzyków stanowią już pewnego rodzaju stymulację, ale dopiero dotyk rąk dojarza podczas przedzdajania jest tym właściwym bodźcem, który uruchamia z pełną siłą kaskadę mechanizmów prowadzących do uwolnienia mleka pęcherzykowego (3). W bardzo prosty sposób możemy fakt właściwego przygotowania krowy do doju sprawdzić poprzez ocenę wypełnienia strzyków mlekiem bezpośrednio przed podłączeniem aparatu udojowego. Jeśli strzyki są pełne mleka, stymulacja była prawidłowa i wystarczająca, jeśli natomiast są puste i „flakowate” – stymulacja była niewystarczająca lub trwała zbyt krótko. Niewłaściwa stymulacja krowy może skutkować groźnym dla zdrowia i kondycji strzyków pustodojem w początkowej fazie udoju (4).
Liczne obserwacje wskazują, że jest to wciąż poważny problem. Kolejna korzyść z przedzdajania to możliwość łatwego zauważenia ewentualnych zmian w mleku, które mogą być spowodowane zapaleniem. Będzie to jeszcze łatwiejsze, jeśli używa się przedzdajacza, kubkowego lub rurowego. Wtedy dostrzeżenie najmniejszych nawet „strątów” w mleku nie nastręcza już wprawnemu oku dojarza trudności. Ważne jest, aby w miarę możliwości zapobiegać „odpryskiwaniu” mleka od ścianek przedzdajacza, tak aby unikać tworzenia się aerozolu, w którym mogą znajdować się niebezpieczne bakterie. W praktyce przedzdajanie sprowadza się do ręcznego zdojenia 3-4 pierwszych strug mleka z każdej ćwiartki, nie jest to więc czynność bardzo pracochłonna czy też czasochłonna.
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Mogą zainteresować Cię również
POSTĘPOWANIA
w weterynarii