Stop mastitom! Co możemy (jeszcze) zrobić dla jakości mleka w Polsce?
Chyba większość z czytelników zgodzi się z autorem, że świat przyśpiesza z dnia na dzień. I nie chodzi tu tylko o nasz tryb życia, ale również o wydarzenia czy chociażby to, w jaki sposób i jak szybko pojawiają się oraz rozprzestrzeniają nowe zagrożenia dla naszego (i zwierząt) zdrowia. Dajmy na to aktualna sytuacja z pojawieniem się koronawirusa, który przeskoczył barierę międzygatunkową, a liczba osób zakażonych zwiększa się z dnia na dzień i może jawić się jako nowe zagrożenie dla świata w XXI w. (liczba osób zakażonych przekroczyła liczbę dotkniętych wirusem SARS kilka lat temu). Ale czy możemy zaobserwować podobną dynamikę zmian w obszarze jakości mleka w naszym kraju? Czy wystarczająco wiele zostało już zrobione?
Z roku na rok wzrasta liczba osób świadomie wybierających zdrową żywność i trzeba od razu zaznaczyć na początku, że nie ma w tym nic złego. Czyż nie „jesteśmy tym, co jemy”? Zapewne część z nas wprowadziła jakiekolwiek zmiany do swojej codziennie diety – czy to z powodów zdrowotnych, ekonomicznych, a może nawet ze względu na modę opierającą się na przekonaniu o wyższości jednej diety nad drugą. Ale nie tylko o to w tym wszystkim chodzi. Polacy się bogacą, ale nadal na żywność wydajemy większy procent naszych pieniędzy, w porównaniu z wieloma krajami na zachodzie Europy.
Jeśli jednak odsetek ten jest z roku na rok mniejszy (m.in. dzięki szybko rosnącym wynagrodzeniom), to zaczynamy zwracać coraz większą uwagę na jakość spożywanych pokarmów. W Polsce od 2006 r. obserwuje się rosnące spożycie mleka i jego przetworów, a Polacy rocznie zjadają ponad 11,5 kg sera (dla porównania w Chinach to tylko 0,1 kg). Dzieje się tak, ponieważ produkty, jak i standardy ich wytwarzania, znacznie się poprawiły w ciągu ostatnich 20 lat. Polski przemysł mleczarski dzięki licznym inwestycjom jest uważany za jeden z najnowocześniejszych w Europie, a Polska jest szóstym producentem sera na świecie i piątym w Unii Europejskiej. Nasze sery chwalone są nie tylko za...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2814 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
W trakcie praktyki świadczonej w terenie wskazane jest zabezpieczenie lekarza weterynarii na nieprzewidziane sytuacje, w tym związane z zagrożeniem życia i zdrowia zwierząt. Pomocne w tej kwestii będzie prowadzenie odpowiedniej dokumentacji, odbieranie zgód od właścicieli zwierząt na przeprowadzenie zabiegów, operacji czy innych czynności. W artykule przedstawiam, jakie inne zabezpieczenia stosować na wypadek stanów zagrożenia życia […]
Choroby racic jako ważna przyczyna brakowania krów w stadzie bydła mlecznego
Streszczenie Kulawizna i choroby racic stanowią poważny problem w hodowli bydła mlecznego. Choroby racic mogą być bezpośrednią lub pośrednią przyczyną eliminacji krów ze stada. Zaburzenia motoryczne wpływają na stan ogólny organizmu, powodując straty dla hodowcy z powodu spadku mleczności, obniżonej płodności czy występowania zaburzeń metabolicznych. Kompleksowa opieka, monitorowanie i szybkie diagnozowanie rodzaju choroby umożliwia zastosowanie […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Streszczenie Odsadzanie to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu prosiąt, który powoduje u nich ogromny stres i towarzyszy mu uszkodzenie morfologii oraz przepuszczalności jelit, a także wpływa na skład mikrobiomu. Ponadto po odsadzeniu następuje zmiana żywienia prosiąt. Różne rodzaje składników odżywczych, tj. włókno, węglowodany i białko, są fermentowane w jelicie przez różne mikroorganizmy. Zmiany w […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Streszczenie Stan jamy ustnej u koni geriatrycznych często stanowi ogromne wyzwanie dla lekarzy weterynarii. Problemy z zębami w tej grupie wiekowej często wiążą się z dużą bolesnością, dlatego najważniejszym zadaniem lekarzy weterynarii jest umiejętność rozpoznania i postępowania terapeutycznego. Abstract Oral cavity condition in geriatric horses frequently presents a great challenge for veterinarians. As dental issues […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
W trakcie praktyki świadczonej w terenie wskazane jest zabezpieczenie lekarza weterynarii na nieprzewidziane sytuacje, w tym związane z zagrożeniem życia i zdrowia zwierząt. Pomocne w tej kwestii będzie prowadzenie odpowiedniej dokumentacji, odbieranie zgód od właścicieli zwierząt na przeprowadzenie zabiegów, operacji czy innych czynności. W artykule przedstawiam, jakie inne zabezpieczenia stosować na wypadek stanów zagrożenia życia […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Po raz kolejny odbył się Światowy Kongres Bujatryczny. Tym razem jego 32. edycja miała miejsce w tropikalnym Cancun w Meksyku. Ta cykliczna impreza miała swoją premierę w 1960 roku w Hanowerze i co 2 lata (z jedynym wyjątkiem podczas trwania pandemii COVID-19) gromadzi w jednym miejscu bujatrów z całego świata. Podczas tegorocznej edycji do miasta […]