Stłuszczenie wątroby bydła - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Wyszukaj w serwisie

Stłuszczenie wątroby bydła

Schorzenie to jest zwykle rozpoznawane biopsją wątroby i pomiarem ilości całkowitych lipidów lub trójglicerydów w wątrobie. W rozpoznaniu może również pomóc badanie USG wątroby (na podstawie zmian w echogenności stłuszczonej wątroby). Najczęściej jednak rozpoznawane jest po śmierci lub uboju zwierzęcia z powodu innych chorób. Próbki pobrane za pomocą biopsji można poddać badaniu histopatologicznemu na obecność tłuszczu lub orientacyjnie zbadać ich ciężar właściwy za pomocą różnych roztworów – im próbka bardziej stłuszczona, tym jej ciężar właściwy jest mniejszy.

Stłuszczenie wątroby
Tab. 2. Roztwory o różnym ciężarze właściwym

Przy zawartości tłuszczu powyżej 39% rokowanie jest niepomyślne, powyżej 25% − ostrożne, powyżej 16% − pomyślne, a zawartość poniżej 12% cechuje zwierzęta zdrowe, które wykazują przejściowy stan stłuszczenia występujący praktycznie u każdej krowy tuż po porodzie.

Leczenie i zapobieganie

Ze względu na nie do końca wyjaśnioną patogenezę syndromu stłuszczenia wątroby sposób leczenia jest bardziej objawowy niż przyczynowy. Głównym celem postępowania terapeutycznego jest uniknięcie występowania ujemnego bilansu energii i związanej z tym mobilizacji tłuszczów zapasowych. Krowy powinny otrzymywać wysokoenergetyczną paszę z ograniczoną zawartością białka i wystarczającym poziomem łatwo strawnych węglowodanów, zmniejszającym obciążenie amoniakiem wątroby.

Ograniczenie procesu mobilizacji tłuszczów można osiągnąć przez podawanie środków zwiększających poziom insuliny w surowicy, podawanie samej insuliny lub aplikowanie glukozy we wlewach ciągłych. W związku [...]

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy