Stłuszczenie wątroby bydła
Schorzenie to jest zwykle rozpoznawane biopsją wątroby i pomiarem ilości całkowitych lipidów lub trójglicerydów w wątrobie. W rozpoznaniu może również pomóc badanie USG wątroby (na podstawie zmian w echogenności stłuszczonej wątroby). Najczęściej jednak rozpoznawane jest po śmierci lub uboju zwierzęcia z powodu innych chorób. Próbki pobrane za pomocą biopsji można poddać badaniu histopatologicznemu na obecność tłuszczu lub orientacyjnie zbadać ich ciężar właściwy za pomocą różnych roztworów – im próbka bardziej stłuszczona, tym jej ciężar właściwy jest mniejszy.

Przy zawartości tłuszczu powyżej 39% rokowanie jest niepomyślne, powyżej 25% − ostrożne, powyżej 16% − pomyślne, a zawartość poniżej 12% cechuje zwierzęta zdrowe, które wykazują przejściowy stan stłuszczenia występujący praktycznie u każdej krowy tuż po porodzie.
Leczenie i zapobieganie
Ze względu na nie do końca wyjaśnioną patogenezę syndromu stłuszczenia wątroby sposób leczenia jest bardziej objawowy niż przyczynowy. Głównym celem postępowania terapeutycznego jest uniknięcie występowania ujemnego bilansu energii i związanej z tym mobilizacji tłuszczów zapasowych. Krowy powinny otrzymywać wysokoenergetyczną paszę z ograniczoną zawartością białka i wystarczającym poziomem łatwo strawnych węglowodanów, zmniejszającym obciążenie amoniakiem wątroby.
Ograniczenie procesu mobilizacji tłuszczów można osiągnąć przez podawanie środków zwiększających poziom insuliny w surowicy, podawanie samej insuliny lub aplikowanie glukozy we wlewach ciągłych. W związku [...]
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Mogą zainteresować Cię również
POSTĘPOWANIA
w weterynarii