Sole anionowe zmniejszają ryzyko wystąpienia hipokalcemii
Wraz ze wzrastającą wydajnością krów zwiększa się ryzyko wystąpienia chorób metabolicznych. Nie oznacza to jednak, że trzeba ograniczać ich produkcyjność. Wręcz przeciwnie, należy dążyć do jak najwyższej wydajności, a przy tym tak je żywić, aby nie musiały produkować mleka kosztem swojego organizmu. Bowiem tylko zdrowe krowy mogą być wysoko wydajne. Niska produkcyjność wynika głównie z niewłaściwego żywienia. Dlatego w stadach o niskiej wydajności występuje z reguły więcej chorób metabolicznych niż w tych najbardziej mlecznych.
Żywienie – podstawa wysokiej wydajności i zdrowotności krów
Kluczem do wysokiej wydajności, płodności i zdrowotności krów jest dobrze zbilansowana dawka TMR wykonana z wysokiej jakości pasz. Prawidłowo, układając oraz kontrolując i korygując dawkę pokarmową w oborze, można w wielu przypadkach całkowicie zapobiec lub znacznie ograniczyć występowanie chorób metabolicznych. Trzy podstawowe zasady, które należy stosować w żywieniu krów, są niezmienne od wielu lat. Szkoda, że nie zawsze są przestrzegane.
Trzy podstawowe zasady w żywieniu krów:
- Każdą paszę należy podawać krowom codziennie przez 365 dni w roku.
- Wszystkie komponenty powinny być ze sobą dobrze wymieszane w dawce TMR.
- Pasza i woda muszą być dostępne przez cały czas, 24 h na dobę.
Wiele chorób, w tym hipokalcemia, występuje najczęściej w pierwszych dniach po wycieleniu. Przyczyny ich występowania tkwią najczęściej w błędach i w niewłaściwym zbilansowaniu dawki pod względem zawartości składników mineralnych [...]
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Mogą zainteresować Cię również
POSTĘPOWANIA
w weterynarii