Śmiertelność okołoporodowa cieląt – niedoceniany problem
Śmiertelność okołoporodowa cieląt stanowi istotny problem w hodowli bydła mlecznego w Polsce i na całym świecie. Straty związane z martwymi urodzeniami cieląt nie ograniczają się tylko do utraty wartości cielęcia noworodka, lecz również obejmują straty hodowlane i spowalniają postęp genetyczny oraz hodowlany w stadach, zmniejszając w ten sposób potencjał produkcyjny i efektywność ekonomiczną gospodarstw. Do odsetka przypadków śmiertelności okołoporodowej wlicza się cielęta urodzone po ciąży trwającej co najmniej 260 dni albo martwe, albo umierające w pierwszych 24-48 godzinach po porodzie (1, 2).
W Polsce śmiertelność okołoporodowa została oszacowana na poziomie 8,4% dla pierwiastek oraz 4,8% dla wieloródek (3). Odsetek może wprawdzie wydawać się niezbyt wielki, jednak w skali kraju niemal 150 tysięcy cieląt pada podczas porodu, zakładając, że wartość cielęcia noworodka mieści się w przedziale 600-800 zł, przy pogłowiu bydła mlecznego w liczbie ponad 2 mln (zakładając przy średniej śmiertelności dla pierwiastek oraz wieloródek na poziomie około 7%). Same bezpośrednie straty ekonomiczne z powodu martwego urodzenia mieszczą się w przedziale od 88 do 118 mln złotych, a należy także wspomnieć o: stratach związanych ze spowolnieniem postępu genetycznego i hodowlanego w stadzie, komplikacjach podczas porodu, które skutkują koniecznością leczenia matek, a także ich obniżonej wydajności i płodności z tego powodu. Generuje to dodatkowe koszty, mogące przekroczyć straty związane z martwym urodzeniem (4, 5).
Warto jednak podkreślić, że odsetek ten może różnić się znacznie miedzy stadami, w badaniach prowadzonych we Francji przypadki martwych urodzeń znajdowały się w przedziale 2-30% (6). Podobnej zmienności odsetka śmiertelności okołoporodowej można się też spodziewać na terenie naszego kraju, gdzie obok stad, w których martwe urodzenia zdarzają się incydentalnie, są i takie, w których problem ten występuje zdecydowanie zbyt często. Porównując te wartości, należy uznać, że w przypadku martwych urodzeń na przestrzeni lat uwidacznia się trend rosnący. Badania prowadzone w Stanach Zjednoczonych, porównujące liczbę martwych urodzeń z lat 1985-1996 wykazały wzrost odsetka martwych urodzeń z poziomu 9,5% w 1985 roku do 13,2% w 1996 roku w przypadku rodzących jałówek oraz odpowiednio z 5,3% do 6,6% w przypadku wieloródek (7).
Dochodzenie przyczyn śmiertelności okołoporodowej cieląt stanowi często duże wyzwanie z uwagi na mnogość czynników, które mogą brać udział w obniżeniu żywotności cielęcia, finalnie prowadząc do jego śmierci. Jednak czynnikiem, który wg różnych doniesień stanowi bardzo duży udział w rodzeniu się cieląt martwych i który można najefektywniej ograniczyć, są błędy popełniane przez człowieka. Nie obejmują one wyłącznie etapu pomocy porodowej, lecz również przygotowania matki nie tylko do porodu, ale i do doboru odpowiedniego buhaja, zapewnienia odpowiednich warunków utrzymania krów cielnych, opieki nad noworodkiem tuż po narodzinach czy też kontroli nad czynnikami zakaźnymi obecnymi w stadzie.
Odchów jałówki i krycie
Jeśli chcemy zapobiegać śmiertelności, należy zwracać uwagę na określone parametry już na etapie przygotowania sztuk do krycia. Krycie jałówek o niskiej wyrostowości, w zbyt młodym wieku, może skutkować problemami w postaci ciężkiego porodu z powodu dysproporcji płodowo-matczynych. Wskazane jest, aby masa rodzącej pierwiastki rasy holszyńsko-fryzyjskiej (HF) stanowiła ponad 80% masy dorosłej krowy, co przekłada się na odpowiedni rozwój miednicy, przez którą musi zostać wyparty płód. Wykazano, że jałówki, które cieliły się w wieku poniżej 24 miesięcy, były bardziej narażone na urodzenie martwego cielęcia właśnie z powodu niewystarczającej dojrzałości (8). Istotny jest również dobór odpowiedniego buhaja względem jałówki/krowy.
Cielęta rodzące się po niektórych buhajach mają wysoką masę urodzeniową, co sprzyja rozwojowi dysproporcji płodowo-matczynych podczas porodu (9). Jednak w ostatnich latach selekcja hodowlana buhajów dokonywana jest również pod kątem łatwości wycieleń, co pozwola na zmniejszenie problemów porodowych. Dodatkowy pozytywny wpływ na tę kwestię ma również obecność porcji nasienia seksowanego w ofercie firm zajmujących się sprzedażą nasienia. Znacząco zwiększa to prawdopodobieństwo urodzenia się jałówki, która zazwyczaj jest lżejsza i smuklejsza od buhajka (10). Na etapie krycia największym, potencjalnym czynnikiem ryzyka jest używanie nasienia buhajów ras mięsnych.
W hodowli bydła mlecznego rasy mięsne stosowane są często przez hodowców chcących pozyskać opasy, które będą charakteryzowały się lepszymi przyrostami w stosunku do rasy holsztyńsko-fryzyjskiej (HF), stanowiącej trzon produkcji mleka w Polsce. Nasienie buhajów mięsnych jest wykorzystywane również w przypadku sztuk o obniżonej płodności, u których występuje problem z zacieleniem. Inseminacja jałówek buhajami ras mięsnych (z wyjątkiem rasy Angus charakteryzującej się niższą masą urodzeniową), z uwagi na ich dużą masę urodzeniową i krępą budowę ciała stanowi duże ryzyko komplikacji okołoporodowych. Należy także wspomnieć o kryciu naturalnym haremowym jałówek przez buhaja. Często wpuszcza się go do grupy jałówek „na ślepo”, bez sprawdzenia ich wieku lub oceny buhaja pod względem potencjalnego rodzenia się dużych cieląt, co może przełożyć się na problemy podczas porodu.
Nieodosobnione są również przypadki, w których doszło do spontanicznego, zupełnie nieplanowanego krycia jałówek nader młodych i niewyrośniętych w wyniku ich niewystarczającej izolacji od buhaja. Znane są przypadki jałówek rodzących w wieku 14-15 miesięcy, w których poród drogami naturalnymi jest niemożliwy, i wymagane jest zastosowanie alternatywnych metod rozwiązania porodu (cięcie cesarskie, fetotomia).
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2814 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Choroby racic jako ważna przyczyna brakowania krów w stadzie bydła mlecznego
Brakowanie krów jest ważnym elementem hodowli bydła mlecznego, mającym wpływ na ekonomikę produkcji oraz postęp hodowlany. Pod pojęciem „brakowanie” rozumiane jest usunięcie zwierzęcia ze stada w wyniku sprzedaży na inną fermę, skierowanie na ubój lub śmierć zwierzęcia w wyniku eutanazji lub upadku. Brakowanie można podzielić na dwa rodzaje: zamierzone (ang. voluntary) i niezamierzone (ang. involuntary) […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
We współczesnym chowie trzody chlewnej wczesne odsadzanie jest skutecznym sposobem na poprawę produktywności loch, ale może również powodować stres odsadzeniowy u prosiąt. Odsadzanie to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu prosiąt, który powoduje u nich ogromny stres i towarzyszy mu uszkodzenie morfologii oraz przepuszczalności jelit, a także wpływa na skład mikrobiomu (50). Ponadto po odsadzeniu […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Pacjenci geriatryczni są grupą wymagającą szczególnej troski w wielu aspektach zdrowotnych. Opieka stomatologiczna w tej grupie jest także niezwykle istotnym elementem mającym wpływ na zdrowie. Stan uzębienia ma ogromny wpływ na dobrostan konia, ponieważ wiele schorzeń stomatologicznych, zwłaszcza u koni geriatrycznych, wiąże się z ogromnym bólem. W praktyce weterynaryjnej za pacjentów starszych uznaje się konie […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]