Profilaktyka żywieniowa jako czynnik poprawiający status zdrowotny świń. Cz. I
Wpływ statusu zdrowotnego na produkcyjność
Warunkiem wysokiej produkcyjności świń jest dobry stan zdrowia. Zdrowe zwierzęta pobierają odpowiednią ilość paszy, którą dobrze wykorzystują. W efekcie u takich zwierząt obserwuje się szybkie tempo wzrostu i bardzo dobre wykorzystanie paszy W przebiegu różnych jednostek chorobowych obserwuje się spadek spożycia paszy i w konsekwencji wyniki produkcyjne ulegają pogorszeniu. W praktyce dużym problemem są jednostki chorobowe występujące w postaci podklinicznej. Chroniczne oddziaływanie patogenów na organizm świń powodujące stałe pobudzenie organizmu jest określane jako stres immunologiczny. Efekt ten jest często obserwowany w starych budynkach inwentarskich. Początkowo w nowych pomieszczeniach obserwuje się lepsze wyniki produkcyjne, które wraz z upływem czasu ulegają pogorszeniu („zmęczenie środowiska”) (1).
Zdrowie zwierząt jest uwarunkowane wieloma czynnikami genetycznymi i środowiskowymi. W produkcji zwierzęcej obserwuje się stały postęp genetyczny, a uzyskiwane wyniki są coraz lepsze. Również w najbliższych latach jest przewidywany stały wzrost wyników produkcyjnych. Prowadzony od wielu lat postęp genetyczny był skoncentrowany głównie na doskonaleniu takich cech jak odłożenie białka (mięsa) i związany z tym szybki wzrost masy ciała. W ostatniej dekadzie badania genomu świń pozwoliły na zidentyfikowanie genów związanych z odpornością na choroby. Poznanie genów, które kontrolują odporność, może pomóc w selekcji zwierząt w kierunku szybszej i lepszej reakcji na czynniki chorobowe (6), co w efekcie pozwoli na ograniczenie wpływu stresu immunologicznego na wyniki produkcyjne.
Oddziaływanie na zwierzęta obcych substancji, określanych jako antygeny, wpływa na zmiany w normalnym funkcjonowaniu organizmu. Mogą one prowadzić do zaburzeń zdrowotnych, spadku produkcyjności, a nawet śmierci zwierząt. Prawidłowo funkcjonujący system immunologiczny zabezpiecza organizm przed niekorzystnym wpływem ww. czynników. Aktywacja...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2814 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Choroby racic jako ważna przyczyna brakowania krów w stadzie bydła mlecznego
Brakowanie krów jest ważnym elementem hodowli bydła mlecznego, mającym wpływ na ekonomikę produkcji oraz postęp hodowlany. Pod pojęciem „brakowanie” rozumiane jest usunięcie zwierzęcia ze stada w wyniku sprzedaży na inną fermę, skierowanie na ubój lub śmierć zwierzęcia w wyniku eutanazji lub upadku. Brakowanie można podzielić na dwa rodzaje: zamierzone (ang. voluntary) i niezamierzone (ang. involuntary) […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
We współczesnym chowie trzody chlewnej wczesne odsadzanie jest skutecznym sposobem na poprawę produktywności loch, ale może również powodować stres odsadzeniowy u prosiąt. Odsadzanie to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu prosiąt, który powoduje u nich ogromny stres i towarzyszy mu uszkodzenie morfologii oraz przepuszczalności jelit, a także wpływa na skład mikrobiomu (50). Ponadto po odsadzeniu […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Pacjenci geriatryczni są grupą wymagającą szczególnej troski w wielu aspektach zdrowotnych. Opieka stomatologiczna w tej grupie jest także niezwykle istotnym elementem mającym wpływ na zdrowie. Stan uzębienia ma ogromny wpływ na dobrostan konia, ponieważ wiele schorzeń stomatologicznych, zwłaszcza u koni geriatrycznych, wiąże się z ogromnym bólem. W praktyce weterynaryjnej za pacjentów starszych uznaje się konie […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]