Prawidłowe żywienie chroni krowy przed chorobami metabolicznymi
Wraz ze wzrastającą wydajnością stada ryzyko wystąpienia chorób metabolicznych się zwiększa. Nie oznacza to jednak, że należy ograniczać wydajność. Wręcz przeciwnie, należy robić wszystko, aby wydajność była jak najwyższa, a przy tym tak żywić krowy, aby nie musiały produkować mleka głównie kosztem swojego ciała i nie płaciły za to utratą zdrowia (1).
Nie należy też wyciągać błędnego wniosku, że w stadach o niskiej wydajności będzie mniej chorób. Akurat często jest odwrotnie. To właśnie choroby lub niewłaściwe żywienie są przyczyną niskiej wydajności.
Tylko zdrowe krowy mogą uzyskać wysoką wydajność
Tylko zdrowa krowa może dać średnio w kilku laktacjach po 10 tys. litrów mleka, nie mówiąc już o 100 tys. kg w ciągu życia. Wymownie świadczą o tym wyniki osiągane przez najbardziej utytułowaną hodowczynię krów Elżbietę Kandulską, która już w 1993 roku po raz pierwszy w Polsce przekroczyła wydajność 10 tys. kg mleka, a w roku 2012 uzyskała rekordową produktywność na poziomie 15 586 kg mleka. U tej hodowczyni aż 6 krów w ciągu swojego życia osiągnęło wydajność 100 tys. kg mleka. Te krowy z pewnością były zdrowe.
Natomiast w największej obecnie w Polsce pod względem produkcji mleka fermie Sano Agrar Institut w Lubiniu ponad 1400 krów wykazuje średnią wydajność 12 927 kg, jednocześnie 3 krowy uzyskały ponad 100 tys. kg mleka. Chorób metabolicznych czy problemów w rozrodzie jest tu znacznie mniej niż w innych stadach, mających czasami zaledwie połowę tej wydajności. Wymownym przykładem jest tu występowanie w Sano Agrar Institut subklinicznej ketozy u krów na poziomie zaledwie 2% (wyk. 1), podczas gdy w Polsce mamy jej ponad 10% przy wydajności 7800 kg (2).
Żywieniu krów należy poświęcać więcej uwagi, aby całkowicie wyeliminować lub znacznie ograniczyć występowanie chorób metabolicznych, takich jak porażenie: porodowe, zatrzymanie łożyska, ketoza, kwasica, zasadowica, obrzęk wymienia, wzdęcia, przemieszczenie trawieńca, czy tężyczka.
Wielu problemów me...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2814 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Choroby racic jako ważna przyczyna brakowania krów w stadzie bydła mlecznego
Brakowanie krów jest ważnym elementem hodowli bydła mlecznego, mającym wpływ na ekonomikę produkcji oraz postęp hodowlany. Pod pojęciem „brakowanie” rozumiane jest usunięcie zwierzęcia ze stada w wyniku sprzedaży na inną fermę, skierowanie na ubój lub śmierć zwierzęcia w wyniku eutanazji lub upadku. Brakowanie można podzielić na dwa rodzaje: zamierzone (ang. voluntary) i niezamierzone (ang. involuntary) […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
We współczesnym chowie trzody chlewnej wczesne odsadzanie jest skutecznym sposobem na poprawę produktywności loch, ale może również powodować stres odsadzeniowy u prosiąt. Odsadzanie to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu prosiąt, który powoduje u nich ogromny stres i towarzyszy mu uszkodzenie morfologii oraz przepuszczalności jelit, a także wpływa na skład mikrobiomu (50). Ponadto po odsadzeniu […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Pacjenci geriatryczni są grupą wymagającą szczególnej troski w wielu aspektach zdrowotnych. Opieka stomatologiczna w tej grupie jest także niezwykle istotnym elementem mającym wpływ na zdrowie. Stan uzębienia ma ogromny wpływ na dobrostan konia, ponieważ wiele schorzeń stomatologicznych, zwłaszcza u koni geriatrycznych, wiąże się z ogromnym bólem. W praktyce weterynaryjnej za pacjentów starszych uznaje się konie […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]