Prawidłowe żywienie chroni krowy przed chorobami metabolicznymi - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Wyszukaj w serwisie

Prawidłowe żywienie chroni krowy przed chorobami metabolicznymi

Wraz ze wzrastającą wydajnością stada ryzyko wystąpienia chorób metabolicznych się zwiększa. Nie oznacza to jednak, że należy ograniczać wydajność. Wręcz przeciwnie, należy robić wszystko, aby wydajność była jak najwyższa, a przy tym tak żywić krowy, aby nie musiały produkować mleka głównie kosztem swojego ciała i nie płaciły za to utratą zdrowia (1).

Nie należy też wyciągać błędnego wniosku, że w stadach o niskiej wydajności będzie mniej chorób. Akurat często jest odwrotnie. To właśnie choroby lub niewłaściwe żywienie są przyczyną niskiej wydajności.

Tylko zdrowe krowy mogą uzyskać wysoką wydajność

Tylko zdrowa krowa może dać średnio w kilku laktacjach po 10 tys. litrów mleka, nie mówiąc już o 100 tys. kg w ciągu życia. Wymownie świadczą o tym wyniki osiągane przez najbardziej utytułowaną hodowczynię krów Elżbietę Kandulską, która już w 1993 roku po raz pierwszy w Polsce przekroczyła wydajność 10 tys. kg mleka, a w roku 2012 uzyskała rekordową produktywność na poziomie 15 586 kg mleka. U tej hodowczyni aż 6 krów w ciągu swojego życia osiągnęło wydajność 100 tys. kg mleka. Te krowy z pewnością były zdrowe.

Natomiast w największej obecnie w Polsce pod względem produkcji mleka fermie Sano Agrar Institut w Lubiniu ponad 1400 krów wykazuje średnią wydajność 12 927 kg, jednocześnie 3 krowy uzyskały ponad 100 tys. kg mleka. Chorób metabolicznych czy problemów w rozrodzie jest tu znacznie mniej niż w [...]

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy