Posocznica krwotoczna bydła. Choroba zapomniana w Polsce – czy słusznie?
Posocznica krwotoczna bydła to choroba powodująca nagłe upadki bydła wynikające z niewydolności wielonarządowej, jako konsekwencji endotoksemii. Stanowi realne zagrożenie w wielu rejonach świata, szczególnie o klimacie podzwrotnikowym i międzyzwrotnikowym. Uważana jest za pasterelozę o istotnym znaczeniu ekonomicznym, szczególnie w krajach azjatyckich. W Polsce nie była notowana od kilkudziesięciu lat, jednak w ostatnim czasie występowała w Europie. Nazywana jest również zarazą bydła i dziczyzny oraz chorobą Bollingera.
Etiologia
Za wystąpienie posocznicy krwotocznej bydła odpowiedzialne są serotypy B:2 oraz E:2 Pasteurella multocida (P. multocida) – względnie beztlenowej, Gram-ujemnej i nieruchliwej, bakterii, niewytwarzającej przetrwalników. Podział na serogrupy uwzględnia skład polisacharydu otoczki bakteryjnej oraz lipopolisacharydu (LPS). Litera oznacza antygen otoczkowy, a liczba – antygen somatyczny. Ze względu na rejony geograficzne serotyp B:2 określany jest „azjatyckim”, a serotyp E:2 „afrykańskim”. W nowej klasyfikacji (Namioka-Carter) są to odpowiednio 6:B oraz 6:E. Serotypy te odpowiadają za wystąpienie zakażeń pierwotnych. Natomiast znaczna część pozostałych serotypów P. multocida rozpatrywana jest jako zakażenia wtórne, niekiedy oportunistyczne. Serotypy odpowiedzialne za wystąpienie posocznicy krwotocznej bydła są względnie wrażliwe na warunki środowiska. W temperaturze 60°C giną w ciągu kilkunastu minut, bezpośrednie działanie promieni słonecznych zabija je po 2 tygodniach, natomiast w kale, wodzie, wilgotnej glebie i na pastwisku wykazują żywotność sięgającą 2-3 tygodni. Są wrażliwe na większość rutynowo stosowanych środków dezynfekcyjnych (1).
Gatunki wrażliwe
Głównie choruje bydło, a gatunkiem uznawanym za najbardziej wrażliwy jest [...]
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Mogą zainteresować Cię również
POSTĘPOWANIA
w weterynarii