Okres zasuszenia ważny dla zdrowia wymienia krów
W okresie produkcyjnym krowy, czyli w trakcie wytwarzania mleka i rodzenia potomstwa, można wyróżnić kilka ważnych etapów. W produkcji mleka to okres laktacji i zasuszenia, ale także ciąża i okres międzyciążowy. Okresy te są ze sobą fizjologicznie związane i decydują o zdrowiu oraz użytkowości tych zwierząt. Okres laktacji, trwający ok. 305 dni, to czas intensywnej produkcji mleka o różnej wydajności i składzie biochemicznym. Organizm krowy w tym czasie podlega bardzo dużym obciążeniom metabolicznym, potrzebuje dużych ilości energii oraz składników potrzebnych do produkcji mleka.
Przerwanie ssania lub dojenia powoduje zakończenie laktacji i zapoczątkowanie okresu zasuszenia. Zatrzymanie sekrecji i rozpoczęcie inwolucji gruczołu mlekowego wiąże się z apoptozą istniejących komórek wydzielniczych i zahamowaniem powstawania nowych. W okresie zasuszenia ma miejsce regeneracja tkanki wydzielniczej, organizm nie jest obciążony produkcją i wydalaniem mleka. Poważnym problemem jest jednak fakt, że zasuszany gruczoł mlekowy jest podatny na zakażenia. Zdarzają się sytuacje, w których jeżeli hodowca nie zatrzyma laktacji, to samoczynnie może ona zatrzymać się dopiero przed porodem lub trwać ciągle (7). Taka sytuacja nie jest korzystna dla następnej laktacji po porodzie. Czynnościowe przejście do inwolucji gruczołu mlekowego, a następnie jego ewolucja, to fizjologiczne, złożone procesy, które prowadzą do ponownych pełnych jego czynności.
Gruczoł mlekowy po ostatnim pozyskaniu mleka i rozpoczęciu okresu zasuszenia oraz krótko przed porodem jest szczególnie podatny na penetrację bakteryjną na skutek obniżenia oporności na zakażenia, a także przerwanie codziennych czynności higienicznych związanych z dojem.
Niektóre infekcje wymienia obserwowane w zasuszeniu mogą mieć również początek już w okresie laktacji. Większość infekcji ma miejsce na początku zasuszenia – pierwsze dwa tygodnie – wtedy przeważają zakażenia spowodowane przez patogeny środowiskowe (według nielic...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2814 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Choroby racic jako ważna przyczyna brakowania krów w stadzie bydła mlecznego
Brakowanie krów jest ważnym elementem hodowli bydła mlecznego, mającym wpływ na ekonomikę produkcji oraz postęp hodowlany. Pod pojęciem „brakowanie” rozumiane jest usunięcie zwierzęcia ze stada w wyniku sprzedaży na inną fermę, skierowanie na ubój lub śmierć zwierzęcia w wyniku eutanazji lub upadku. Brakowanie można podzielić na dwa rodzaje: zamierzone (ang. voluntary) i niezamierzone (ang. involuntary) […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
We współczesnym chowie trzody chlewnej wczesne odsadzanie jest skutecznym sposobem na poprawę produktywności loch, ale może również powodować stres odsadzeniowy u prosiąt. Odsadzanie to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu prosiąt, który powoduje u nich ogromny stres i towarzyszy mu uszkodzenie morfologii oraz przepuszczalności jelit, a także wpływa na skład mikrobiomu (50). Ponadto po odsadzeniu […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Pacjenci geriatryczni są grupą wymagającą szczególnej troski w wielu aspektach zdrowotnych. Opieka stomatologiczna w tej grupie jest także niezwykle istotnym elementem mającym wpływ na zdrowie. Stan uzębienia ma ogromny wpływ na dobrostan konia, ponieważ wiele schorzeń stomatologicznych, zwłaszcza u koni geriatrycznych, wiąże się z ogromnym bólem. W praktyce weterynaryjnej za pacjentów starszych uznaje się konie […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]