Ograniczenie zużycia antybiotyków – okiem lekarzy pracujących nad jakością mleka w Polsce - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Wyszukaj w serwisie

Ograniczenie zużycia antybiotyków – okiem lekarzy pracujących nad jakością mleka w Polsce

Trochę historii… 

Rok 2000 dla polskich hodowców bydła mlecznego to nie tylko przełom wieków, ale przede wszystkim zmiana przepisów dotyczących warunków pozyskiwania i przetwarzania mleka. Do tego czasu naturalnym widokiem na polskich wsiach były poustawiane na sprzedaż przed gospodarstwami kany z mlekiem. System ten w tych czasach się sprawdzał, ponieważ mleko było sprzedawane na rynku lokalnym i zazwyczaj było przetwarzane lub spożywane tego samego dnia. Złożenie przez Polskę w 1994 roku wniosku o członkostwo w Unii Europejskiej spowodowało wymóg przystosowania się do prawa oraz rynku europejskiego. I tak z dniem 1 stycznia 2000 roku wprowadzone zostały trzy klasy jakości mleka: II, I i klasa Ekstra, którą musieli spełniać hodowcy produkujący mleko na sprzedaż. Przestrzeganiem nowych przepisów jako pierwsza zajęła się Państwowa Inspekcja Weterynaryjna.

Jej praca polegała na szkoleniu hodowców, wskazaniu błędów, pomocy w ich naprawie oraz na wyznaczeniu terminu, do kiedy należy usunąć wszystkie niezgodności. Inspekcja Weterynaryjna w głównej mierze skupiła się na wartości mikrobiologicznej mleka, higienicznym pozyskiwaniu mleka, czyli procesach dopiero po wydojeniu krowy. Nie zajmowała się jednak jakością mleka na poziomie stada czy pojedynczych zwierząt. Działanie Inspekcji Weterynaryjnej nie było skierowane na podnoszenie statusu immunologicznego zwierząt/stada, zarządzanie środowiskiem (m.in. jakość i rodzaj ściółki) czy racjonalne leczenie stanów zapalnych wymienia.

Trzeba jasno powiedzieć, że w tych latach jedynym narzędziem dostępnym w leczeniu zapalenia gruczołu mlekowego były antybiotyki. Najpierw zaczęto używać ich w większej ilości do leczenia krów w laktacji, chwilę później rozpoczęła się era antybiotyków w zasuszeniu. Antybiotyki w tamtych czasach wykazywały większą skuteczność niż dziś z kilku powodów, m.in. oporność nie była jeszcze tak powszechna, wydajność krów była o wiele niższa. Większość polskich hodowców dopiero co zaczęła ...

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy