Od wrażliwości gatunkowej do możliwości kontroli paratuberkulozy u przeżuwaczy
Paratuberkuloza bydła, nazywana też chorobą Johnego, jest przewlekłą chorobą zakaźną, występującą najczęściej u przeżuwaczy, powodowaną przez prątek Mycobacterium paratuberculosis, traktowany wg nowej taksonomii jako podszczep Mycobacterium avium – Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis.
Po raz pierwszy choroba została opisana w 1895 roku przez Johnego i Frothinghama i opisywana jako forma jelitowa gruźlicy bydlęcej. W kolejnych latach dowiedziono, że objawy te są inne niż w przypadkach gruźlicy wywołanej przez Mycobacterium bovis. Ostatecznie w 1906 r. chorobę opisano jako tzw. chorobę Johnego. Kilka lat później Twort stworzył podstawy wyodrębniania tego drobnoustroju i nazwał go Mycobacterium enteritidis chronicae pseudotuberculosae bovis johne, łącząc w nazwie charakter zmian anatomopatologicznych i nazwisko odkrywcy. Ostatecznie zarazek znalazł swoje miejsce w Bergey’s Manual w 1923 roku, jako Mycobacterium paratuberculosis.
Aktualnie liczba doniesień i publikacji poświęcona temu zakażeniu jest zróżnicowana tematycznie i obejmuje różne obszary wiedzy. Metaanaliza danych literaturowych obejmująca 3378 pozycji w większości dotyczyła częstości występowania Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis u zwierząt, w tym u zwierząt gospodarskich, zwierząt domowych oraz dzikich, obecności w produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego (tj.: mleko, przetwory mleczne, mięso, mleko modyfikowane dla niemowląt) oraz w wodzie i środowisku. Niewiele prac przedstawiało dane uwzględniające czynniki ryzyka wpływające na narażenia ludzi na zakażenie oraz związek z występowaniem zespołu Crohna, dla której to jednostki chorobowej prątki te są podejrzewane o bycie hipotetycznym czynnikiem etiologicznym. W zasobach literatury naukowej były opisy badań genotypowania izolatów Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis izolowanych od różnych zwierząt domowych, produktów spożywczych tj. produkty mleczne oraz z próbek środowiskowych.
Etiologia
Prątek paratuberkulo...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2814 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Choroby racic jako ważna przyczyna brakowania krów w stadzie bydła mlecznego
Brakowanie krów jest ważnym elementem hodowli bydła mlecznego, mającym wpływ na ekonomikę produkcji oraz postęp hodowlany. Pod pojęciem „brakowanie” rozumiane jest usunięcie zwierzęcia ze stada w wyniku sprzedaży na inną fermę, skierowanie na ubój lub śmierć zwierzęcia w wyniku eutanazji lub upadku. Brakowanie można podzielić na dwa rodzaje: zamierzone (ang. voluntary) i niezamierzone (ang. involuntary) […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
We współczesnym chowie trzody chlewnej wczesne odsadzanie jest skutecznym sposobem na poprawę produktywności loch, ale może również powodować stres odsadzeniowy u prosiąt. Odsadzanie to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu prosiąt, który powoduje u nich ogromny stres i towarzyszy mu uszkodzenie morfologii oraz przepuszczalności jelit, a także wpływa na skład mikrobiomu (50). Ponadto po odsadzeniu […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Pacjenci geriatryczni są grupą wymagającą szczególnej troski w wielu aspektach zdrowotnych. Opieka stomatologiczna w tej grupie jest także niezwykle istotnym elementem mającym wpływ na zdrowie. Stan uzębienia ma ogromny wpływ na dobrostan konia, ponieważ wiele schorzeń stomatologicznych, zwłaszcza u koni geriatrycznych, wiąże się z ogromnym bólem. W praktyce weterynaryjnej za pacjentów starszych uznaje się konie […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]