Najnowsze informacje na temat zakażeń koronawirusowych u świń
Koronawirusy (ang. coronaviruses – CoVs) należą do rzędu Nidovirales, rodziny Coronaviridae. Są to otoczkowe wirusy o średnicy 20-160 nm, których genom tworzy jednoniciowy RNA o dodatniej polarności ((+)ssRNA). Zawdzięczają swoją nazwę charakterystycznemu wyglądowi wystających na powierzchni maczugowatych wypustek białka S w postaci korony. Na podstawie różnic genetycznych w obszarze kodującym enzym replikazę wyróżnia się cztery rodzaje: alfa-, beta-, gamma- i deltakoronawirusy (łac. Alphacoronavirus, Betacoronavirus, Gammacoronavirus i Deltacoronavirus). Do tej pory zidentyfikowano sześć różnych gatunków CoVs, które w naturalny sposób zakażają świnie (1).
Wirus zakaźnego zapalenia żołądka i jelit świń (ang. transmissible gastroenteritis virus – TGEV)
Jako pierwsza koronawirusowa choroba świń już w 1946 roku w USA opisane zostało zaburzenie pod nazwą zakaźne zapalenie żołądka i jelit świń (ang. transmissible gastroenteritis – TGE), którego czynnikiem etiologicznym jest należący do alfakoronawirusów wirus zakaźnego zapalenia żołądka i jelit świń (ang. transmissible gastroenteritis virus – TGEV) (2). Najszersze rozprzestrzenienie TGEV w stadach trzody chlewnej przypadało na lata 70., 80. i 90. XX wieku w Europie i USA, przy czym ponad 95% gospodarstw europejskich było seropozytywnych w latach 80.
W XXI wieku koronawirus ten stwierdzany jest rzadko i nie stanowi już istotnego problemu w produkcji świń w większości krajów świata. Należy jednak pamiętać, że sporadyczne przypadki ostrego przebiegu TGE stwierdza się w Azji, Ameryce Północnej, a także w poszczególnych krajach Europy. Wybuchy takie charakteryzują się wystąpieniem u świń silnej biegunki oraz wymiotów, co prowadzi od odwodnienia organizmu. Konsekwencją jest wysoka śmiertelność w grupie młodych świń, u starszych zwierząt dochodzi do utraty masy ciała przy znacznie niższym odsetku padnięć (3).
Hemaglutynujący wirus zapalenia mózgu i rdzenia kręgowego świń (ang. porcine hemagglutinating encepha...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2814 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Choroby racic jako ważna przyczyna brakowania krów w stadzie bydła mlecznego
Brakowanie krów jest ważnym elementem hodowli bydła mlecznego, mającym wpływ na ekonomikę produkcji oraz postęp hodowlany. Pod pojęciem „brakowanie” rozumiane jest usunięcie zwierzęcia ze stada w wyniku sprzedaży na inną fermę, skierowanie na ubój lub śmierć zwierzęcia w wyniku eutanazji lub upadku. Brakowanie można podzielić na dwa rodzaje: zamierzone (ang. voluntary) i niezamierzone (ang. involuntary) […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
We współczesnym chowie trzody chlewnej wczesne odsadzanie jest skutecznym sposobem na poprawę produktywności loch, ale może również powodować stres odsadzeniowy u prosiąt. Odsadzanie to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu prosiąt, który powoduje u nich ogromny stres i towarzyszy mu uszkodzenie morfologii oraz przepuszczalności jelit, a także wpływa na skład mikrobiomu (50). Ponadto po odsadzeniu […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Pacjenci geriatryczni są grupą wymagającą szczególnej troski w wielu aspektach zdrowotnych. Opieka stomatologiczna w tej grupie jest także niezwykle istotnym elementem mającym wpływ na zdrowie. Stan uzębienia ma ogromny wpływ na dobrostan konia, ponieważ wiele schorzeń stomatologicznych, zwłaszcza u koni geriatrycznych, wiąże się z ogromnym bólem. W praktyce weterynaryjnej za pacjentów starszych uznaje się konie […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]