Koronawirus i koronawirusowy zespół ostrej niewydolności oddechowej (SARS-CoV) – zakażenia u bydła i innych gatunków
Koronawirusy (CoV) tworzą dużą grupę wirusów otoczkowych, które są nosicielami największego genomu spośród wszystkich wirusów RNA i aktualnie klasyfikuje się je do czterech rodzajów: alfakoronawirus, betakoronawirus, gammakoronawirus i deltakoronawirus. Tego podziału dokonano na podstawie właściwości antygenowych i genetycznych. Pierwsze dwa rodzaje obejmują wirusy występujące u ssaków, a kolejne dwa to koronawirusy ptasie.
Wszystkie one powodują zaburzenia oddechowe, jelitowe, neurologiczne u ludzi i zwierząt. Opis nowych zakażeń powodowanych przez SARS-CoV oraz MERS-CoV i rosnącego zainteresowania koronawirusami, a także rozwój technik diagnostycznych sprawił, że nasza wiedza o tym drobnoustroju jest coraz większa i potwierdzała zdolność CoV do przekraczania barier międzygatunkowych i zajmowania nowych nisz ekologicznych, m.in. opisany SARS-CoV u łaskuna chińskiego (Paguma larvata) i SARS-CoV u człowieka. W 2008 roku grupa analityczna Coronavirus Międzynarodowego Komitetu Taksonomii Wirusów wskazała, że nowe opisywane koronawirusy to nowe warianty dla tego samego gospodarza, a nie nowe wirusy, i są one wynikiem rekombinacji genetycznej i transmisji międzygatunkowej (1).
Koronawirus bydła (BCoV), podobnie jak pozostałe koronawirusy, posiada jednoniciowy, niesegmentowany, dodatnio spolaryzowany RNA o wielkości od 27 do 32 kDa. Wirion BCV jest owinięty i ma kształt do pleomorficzny do sferycznego o średnicy około 80-200 nm. Jest on klasyfikowany w rodziny Coronaviridae, podrodzina Coronavirinae, rodzaj Betacoronavirus i podgrupa 2A (Schemat: Relacje filogenetyczne w podrodzinie Coronavirinae, str. 62) (2). Jego genom zawiera 13 otwartych ramek odczytu (ORF) ograniczonych przez regiony niepodlegające translacji 5’ i 3’. Genom BCoV zawiera także pięć białek strukturalnych i białek niestrukturalnych. Białka strukturalne są kodowane w genomowym RNA, tak jak: białko esterazy hemaglutyniny (HE), glikoproteina kolca (S), białko małej błony (E), białko przezbłon...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2814 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Choroby racic jako ważna przyczyna brakowania krów w stadzie bydła mlecznego
Brakowanie krów jest ważnym elementem hodowli bydła mlecznego, mającym wpływ na ekonomikę produkcji oraz postęp hodowlany. Pod pojęciem „brakowanie” rozumiane jest usunięcie zwierzęcia ze stada w wyniku sprzedaży na inną fermę, skierowanie na ubój lub śmierć zwierzęcia w wyniku eutanazji lub upadku. Brakowanie można podzielić na dwa rodzaje: zamierzone (ang. voluntary) i niezamierzone (ang. involuntary) […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
We współczesnym chowie trzody chlewnej wczesne odsadzanie jest skutecznym sposobem na poprawę produktywności loch, ale może również powodować stres odsadzeniowy u prosiąt. Odsadzanie to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu prosiąt, który powoduje u nich ogromny stres i towarzyszy mu uszkodzenie morfologii oraz przepuszczalności jelit, a także wpływa na skład mikrobiomu (50). Ponadto po odsadzeniu […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Pacjenci geriatryczni są grupą wymagającą szczególnej troski w wielu aspektach zdrowotnych. Opieka stomatologiczna w tej grupie jest także niezwykle istotnym elementem mającym wpływ na zdrowie. Stan uzębienia ma ogromny wpływ na dobrostan konia, ponieważ wiele schorzeń stomatologicznych, zwłaszcza u koni geriatrycznych, wiąże się z ogromnym bólem. W praktyce weterynaryjnej za pacjentów starszych uznaje się konie […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]