Zalecenia żywieniowe dla pacjentów rannych, hospitalizowanych i pooperacyjnych

Wyszukaj w serwisie

Zalecenia żywieniowe dla pacjentów rannych, hospitalizowanych i pooperacyjnych

Publikacja stanowi fragment książki pt. Postępowanie i leczenie w nagłych przypadkach chorób koni.

Przy oględzinach każdego konia w nagłych przypadkach częścią badania powinna być dokładna ocena stanu odżywienia pacjenta. Konie słabo odżywione (współczynnik odżywienia Henneke <3 – wyraźnie widoczne żebra, wklęsły grzbiet, wystające wyrostki kręgowe w okolicy lędźwiowej i nasady ogona) mogą mieć problemy z nieprawidłowo gojącymi się ranami i mogą być bardziej narażone na infekcje szpitalne. Z kolei u otyłych koni istnieje większe ryzyko rozwoju hiperglicerydemii i ochwatu, szczególnie jeżeli ich stan jest związany z brakiem apetytu lub pozbawieniem pożywienia przez okres dłuższy niż 12-24 godz. Zła jakość okrywy włosowej może wskazywać na zbyt niską dawkę białka/kalorii w diecie i wymaga specjalnej uwagi w zakresie suplementacji składników odżywczych podczas leczenia.

Jeżeli jest to możliwe, bardzo ważne jest zebranie pełnego wywiadu na temat żywienia. W badaniach nad czynnikami epidemiologicznymi związanymi z rozprzestrzenianiem się drobnoustrojów w rodzaju Salmonella stwierdzono, że zmiana żywienia u hospitalizowanych koni jest jednym z bardziej wyraźnych czynników ryzyka. Pełny wywiad na temat żywienia powinien obejmować:

  • typ i ilość paszy;
  • stosowane koncentraty;
  • stosowane suplementy;
  • dostęp do wody;
  • dostęp do soli;
  • [...]
Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy