Inwestowanie w profilaktykę mastitis jako krok w kierunku zrównoważonej produkcji mleka
Produkcja mleka a zmiany klimatu
W ciągu kilku ostatnich lat docierają do nas informacje na temat szkodliwego wpływu hodowli bydła na klimat planety. Jeśli wierzyć nauce, produkcja zwierzęca odpowiada za 14,5% antropogenicznej emisji gazów cieplarnianych, z czego na sektor mleczarski przypada około 30%. Trzy podstawowe gazy emitowane w procesie produkcji mleka to: dwutlenek węgla, metan oraz tlenek azotu. Ich powstawanie jest związane z produkcją paszy, fermentacją wewnątrz przewodu pokarmowego przeżuwaczy oraz zarządzaniem ubocznymi produktami produkcji zwierzęcej.
Powszechnie stosowaną metodą szacowania wpływu na środowisko jest Life Cycle Assessment (LCA), czyli ocena cyklu życia. Jest to metoda badawcza służąca do oceny wpływu produktu, procesu lub usługi na środowisko, począwszy od pozyskania surowca, przez produkcję, użytkowanie do utylizacji lub recyclingu. Od razu nasuwa się pytanie, ile wynosi LCA dla litra krowiego mleka. Cóż, niełatwo jest znaleźć na nie jednoznaczną odpowiedź. Światowa średnia jest szacowana na 2,4 kg ekwiwalentów CO2 na każdy wyprodukowany litr mleka (informacje są bardzo rozbieżne i przyjmują wartości między 2,4-8). Może wydawać się, że jest to niewielka ilość, ale ta informacja jest wykorzystywana przez media do lobbowania przeciwko producentom mleka, ponieważ napoje roślinne, które są promowane jako równoważne zamienniki mleka krowiego, wypadają w tym porównaniu znacznie lepiej.
Okazuje się, że jest to jedynie część prawdy. Kiedy weźmie się pod uwagę emisję GHG w przeliczeniu na kilogram dostarczanego białka, mleko krowie wypada najkorzystniej. Jego „emisyjność” wynosi 0,07 kg CO2/g białka, napoju sojowego: 0,12 kg CO2/g białka i 0,92 kg CO2/g białka dla napoju migdałowego.
Rozbieżności w ocenie śladu węglowego wynikają również z systemu utrzymania krów produkujących mleko oraz ich wydajności. Mamy tu do czynienia z pewnym paradoksem. Promowane przez media oraz organizacje ekologiczne ekstensywne systemy utrz...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2854 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 23 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
Toksyny T-2 i HT-2 Toksyny T-2 i HT-2 należą do grupy trichotecenów i są produkowane głównie przez grzyby z rodzaju Fusarium. Występują w zbożach, szczególnie w owsie, jęczmieniu i kiszonkach traw. Toksyny te, podobnie jak DON, na poziomie molekularnym działają na inhibicję syntezy białek, mogą również powodować uszkodzenia DNA i RNA. Wysokie poziomy trichotecenów mogą […]
Kulawizna u bydła mlecznego (choroba Mortellaro). Skuteczne zwalczanie zapalenia skóry palca dzięki naturalnemu rozwiązaniu
Biodevas Laboratoires opracowała PIETIX – rozwiązanie w 100% naturalne, mające na celu zwalczenie zapalenia skóry palca u bydła mlecznego.
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
We współczesnym chowie trzody chlewnej wczesne odsadzanie jest skutecznym sposobem na poprawę produktywności loch, ale może również powodować stres odsadzeniowy u prosiąt. Odsadzanie to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu prosiąt, który powoduje u nich ogromny stres i towarzyszy mu uszkodzenie morfologii oraz przepuszczalności jelit, a także wpływa na skład mikrobiomu (50). Ponadto po odsadzeniu […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Pacjenci geriatryczni są grupą wymagającą szczególnej troski w wielu aspektach zdrowotnych. Opieka stomatologiczna w tej grupie jest także niezwykle istotnym elementem mającym wpływ na zdrowie. Stan uzębienia ma ogromny wpływ na dobrostan konia, ponieważ wiele schorzeń stomatologicznych, zwłaszcza u koni geriatrycznych, wiąże się z ogromnym bólem. W praktyce weterynaryjnej za pacjentów starszych uznaje się konie […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]