Inwestowanie w profilaktykę mastitis jako krok w kierunku zrównoważonej produkcji mleka - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Wyszukaj w serwisie

Inwestowanie w profilaktykę mastitis jako krok w kierunku zrównoważonej produkcji mleka

Według danych z 2009 roku na świecie utrzymywanych jest ponad 250 milionów krów mlecznych. Ich średnia wydajność to jednak niewiele ponad 2300 litrów. Produkcja mleka i produktów nabiałowych w 2019 roku wynosiła 851,8 mln ton.

Hodowla bydła mlecznego i produkcja mleka przynoszą globalnie bardzo wiele korzyści. Dostarczają produktów zawierających pełnowartościowe białko, co jest niezmiernie istotne z uwagi na rosnące zapotrzebowanie rozwijających się społeczeństw. Stanowią potężny udział w handlu (ok. 14%) międzynarodowym, są ogromnym rynkiem zatrudnienia, szacuje się, że pracę w sektorze mleczarskim znajduje około 240 mln ludzi!

Dodatkowo hodowla bydła mlecznego przyczynia się do wykorzystania produktów ubocznych przemysłu spożywczego, w samych Stanach Zjednoczonych krowy zjadają ich około 138 mln ton dziennie.

Poza tymi niezaprzeczalnymi korzyściami hodowla bydła niesie też zagrożenia. Zalicza się do nich emisję gazów cieplarnianych (GHGe), z których największe znaczenie dla zmian klimatu ma metan, oraz ryzyko zanieczyszczeń wód i powietrza w związku z emisją azotu. Wpływ na środowisko w dużej mierze zależy od dobrostanu i zdrowotności zwierząt. W 2019 r. FAO opublikowała raport pod tytułem Zmiany klimatu i globalny sektor bydła mlecznego (1), wskazuje w nim na konieczność podjęcia działań w aspekcie poprawy zdrowotności bydła. Zwraca też uwagę na fakt, że jedynie zdrowe zwierzęta są w stanie rozwinąć pełnię swojego potencjału produkcyjnego. Dzięki temu poprawia się efektywność hodowli, a emisja gazów cieplarnianych ulega zmniejszeniu.

Zapalenie wymienia (mastitis) jest chorobą, która dotyka co czwartą krowę mleczną (postać kliniczna) i nawet 40-60% zwierząt w stadach (postać podkliniczna), stanowi tym samym niebagatelny udział tak w ekonomii produkcji mleka, jak i w jej aspekcie środowiskowym. Możemy się z tym twierdzeniem zgadzać lub nie, jednak sytuacja na rynku mleka, wymagania konsumentów oraz prawodawstwo zmuszają nas do pochylenia się nad...

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy