Infekcja śródmaciczna u cieląt martwo urodzonych w fermach południowo-zachodniej Polski - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Wyszukaj w serwisie

Infekcja śródmaciczna u cieląt martwo urodzonych w fermach południowo-zachodniej Polski

W wyniku urodzenia się martwego cielęcia dochodzi nie tylko do straty potencjalnego materiału remontowego, ale badania również wykazały, że śmiertelność okołoporodowa zwiększa ryzyko brakowania/śmierci krowy podczas laktacji oraz zwiększa liczbę dni do krycia w porównaniu do krów, które urodziły żywe cielęta (5). W większości badań przyjmuje się, że do grupy cieląt martwo urodzonych zaliczamy takie, które urodziły się martwe po ciąży trwającej co najmniej 260 dni lub padły w ciągu pierwszych 24-48 godzin życia (18). Odsetek cieląt martwo urodzonych różni się znacznie – między fermami i może dochodzić nawet do kilkudziesięciu procent. W Polsce odsetek ten szacuje się średnio na 8,1% i 4,8% − w przypadku pierwiastek i wieloródek (23).

Przyczyny i źródła infekcji

Przyczyny śmierci cieląt mogą być zaklasyfikowane jako nieinfekcyjne lub infekcyjne. Identyfikacja przyczyny jest szczególnie trudna w przypadkach, gdzie cielę umrze jeszcze w macicy przed porodem (4). Wśród nieinfekcyjnych przyczyn największą rolę odgrywa nieprawidłowo udzielona pomoc porodowa prowadząca do nadmiernego niedotlenienia lub urazów płodu. Wśród czynników infekcyjnych opisanych u cieląt można wyróżnić 4 grupy: wirusy, bakterie, pasożyty, grzyby.

Od martwo urodzonych cieląt wyizolowano wirusy: BVDV (24), Schmallenberg (3), bydlęcy herpeswirus 1 i 4 (7, 14), choroby niebieskiego języka BTV (17), Aino (27), Akabane (15). O wiele liczniejsze są czynniki bakteryjne. Według Kirkbride (14) najczęściej izolowanymi czynnikami bakteryjnymi od cieląt poronionych i martwo urodzonych są: Arcanobacterium (Trueperella) pyogenes, Bacillus licheniformis, Bacillus cereus, Listeria monocytogenes, Escherichia [...]

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy