Profilaktyka mastitis u bydła: nowa linia preparatów BESTAMIKO – ZWIERZĘCY PRZYJACIEL wkracza na rynek
Zapalenie wymienia (mastitis) jest chorobą, która dotyka co czwartą krowę mleczną (postać kliniczna) i nawet 40-60% zwierząt w stadach (postać podkliniczna). Kontrola i leczenie mastitis stanowią jeden z najwyższych kosztów w produkcji bydła mlecznego, dodatkowo to istotny czynnik wpływający na dobrostan krów. Pomimo wielu starań ze strony hodowców, lekarzy weterynarii czy zajmujących się tym zagadnieniem naukowców, mastitis nadal stanowi jeden z najistotniejszych problemów współczesnej produkcji mleczarskiej.
Myśląc o profilaktyce mastitis, firma HSH Chemie opracowała kompleksowe rozwiązanie w postaci dwóch rodzajów preparatów pielęgnacyjnych: żelu chłodzącego i balsamu rozgrzewającego BESTAMIKO. Produkty przetestowane dermatologicznie, w badaniach potwierdzono ich bezpieczeństwo dla skóry.
Balsam rozgrzewający zawiera unikalną kompozycję składników – do zastosowania, by nie dopuścić do zapalenia. Produkt zwiększa ukrwienie, wykazuje działanie przeciwobrzękowe. Masaż z jego zastosowaniem rozluźnia i odpręża, intensywnie rozgrzewa wymię w niskich temperaturach. Preparat wspiera i poprawia zdrowotność wymion i strzyków. Balsam wspomaga utrzymanie zdrowej kondycji skóry wymienia, regularne stosowanie obniża liczbę komórek somatycznych. Obecność naturalnych wyciągów z nagietka i jeżówki stymuluje działanie przeciwobrzękowe, ogranicza wpływ niekorzystnych czynników środowiskowych, olejek cynamonowy uszczelnia naczynia krwionośne, a olejek z pąków goździków oraz kamfora zapewniają intensywne właściwości rozgrzewające
Żel chłodzący przeznaczony jest do stosowania przy obrzęku, szczególnie występującym po wycieleniu lub urazach. Dedykowany do aplikacji przy zaczerwienieniu wymienia, stanach zapalnych stawów. Zapewnia długotrwały efekt chłodzący i kojący dzięki wysokiej koncentracji mentolu, salicylanu metylu. Do stosowania w okresie około- i poporodowym. Zapewnia intensywne nawilżenie i ochronę przed wysuszeniem skóry. Dzięki unikalnej kombinacji olejków eterycznych z eukaliptusa i mięty pieprzowej produkt działa łagodząco oraz poprawia przepływ krwi poprzez rozszerzanie naczyń krwionośnych.
Kontakt: HSH Chemie Sp. z o.o.
ul. Płowiecka 1, 04-501 Warszawa, info@bestamiko.com, tel.: +48 539 039 369
HSH Chemie jest wiodącym dystrybutorem surowców w Europie Środkowo-Wschodniej. Jest to prywatna, rodzinna firma, która ma swoją siedzibę główną w Hamburgu i świadczy usługi w ponad 30 krajach Europy Środkowo-Wschodniej. Proaktywna kultura, sieć sprzedaży (14 biur w całym regionie), rozległe doświadczenie sprzedażowe, kompetencje techniczne, standardy zgodności, profesjonalne podejście marketingowe i kompleksowa obsługa klienta sprawiają, że HSH Chemie jest kompetentnym i strategicznym partnerem biznesowym. Przez ponad trzy dekady działalności na rynku surowców firma inspiruje i dostarcza materiały dla wielu branż, w tym m.in.: paszowej, farb, lakierów, klejów, kosmetyków, chemii gospodarczej, spożywczej, farmaceutycznej, tworzyw sztucznych, gumy oraz innych gałęzi przemysłu.
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2843 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 23 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
W ostatnich dekadach hodowla bydła mlecznego przeszła znaczącą transformację. Dzięki zaawansowanej selekcji genetycznej i udoskonalonym praktykom żywieniowym wydajność mleczna krów imponująco wzrosła. Jednak ten postęp nie jest pozbawiony wyzwań, wysokowydajne krowy okazały się bardziej podatne na różnorodne schorzenia metaboliczne i reprodukcyjne. W tym kontekście mykotoksyny zyskały na znaczeniu jako istotny, choć wciąż nie w pełni […]
Kulawizna u bydła mlecznego (choroba Mortellaro). Skuteczne zwalczanie zapalenia skóry palca dzięki naturalnemu rozwiązaniu
Biodevas Laboratoires opracowała PIETIX – rozwiązanie w 100% naturalne, mające na celu zwalczenie zapalenia skóry palca u bydła mlecznego.
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Streszczenie Odsadzanie to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu prosiąt, który powoduje u nich ogromny stres i towarzyszy mu uszkodzenie morfologii oraz przepuszczalności jelit, a także wpływa na skład mikrobiomu. Ponadto po odsadzeniu następuje zmiana żywienia prosiąt. Różne rodzaje składników odżywczych, tj. włókno, węglowodany i białko, są fermentowane w jelicie przez różne mikroorganizmy. Zmiany w […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Streszczenie Stan jamy ustnej u koni geriatrycznych często stanowi ogromne wyzwanie dla lekarzy weterynarii. Problemy z zębami w tej grupie wiekowej często wiążą się z dużą bolesnością, dlatego najważniejszym zadaniem lekarzy weterynarii jest umiejętność rozpoznania i postępowania terapeutycznego. Abstract Oral cavity condition in geriatric horses frequently presents a great challenge for veterinarians. As dental issues […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
W trakcie praktyki świadczonej w terenie wskazane jest zabezpieczenie lekarza weterynarii na nieprzewidziane sytuacje, w tym związane z zagrożeniem życia i zdrowia zwierząt. Pomocne w tej kwestii będzie prowadzenie odpowiedniej dokumentacji, odbieranie zgód od właścicieli zwierząt na przeprowadzenie zabiegów, operacji czy innych czynności. W artykule przedstawiam, jakie inne zabezpieczenia stosować na wypadek stanów zagrożenia życia […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Po raz kolejny odbył się Światowy Kongres Bujatryczny. Tym razem jego 32. edycja miała miejsce w tropikalnym Cancun w Meksyku. Ta cykliczna impreza miała swoją premierę w 1960 roku w Hanowerze i co 2 lata (z jedynym wyjątkiem podczas trwania pandemii COVID-19) gromadzi w jednym miejscu bujatrów z całego świata. Podczas tegorocznej edycji do miasta […]