Mastitis jako choroba zawodowa krów mlecznych – diagnostyka, profilaktyka i zarządzanie ryzykiem występowania
Mleko, które może być sprzedawane, musi spełnić określone normy. Dotyczy to nie tylko określonego poziomu jego składników, ale również czynników, których poziom nie powinien przekraczać określonych norm. Mam tu na myśli ogólną liczbę drobnoustrojów oraz liczbę komórek somatycznych. Utrzymanie ich na odpowiednim poziomie pozwala na sprzedaż surowca o najwyższej jakości. Zgodnie z dyrektywą UE 92/46/EEC dla mleka i produktów mlecznych całkowita liczba drobnoustrojów w mleku przeznaczonym do konsumpcji nie powinna przekraczać 100 000/ml mleka.
Za stado, które spełnia najwyższe standardy w zakresie higieny mleka, uznaje się stado z poziomem bakterii nieprzekraczającym 20 000/ml mleka. Według tej samej dyrektywy za graniczą wartość ustalono poziom komórek somatycznych na poziomie 400 000/ml mleka. Z klinicznego punktu widzenia już poziom powyżej 200 000/ml mleka skutkuje spadkiem wydajności, co wiąże się z wymiernymi stratami ekonomicznymi. Każdy stan podkliniczny (poziom 200-400 tys./ml) powoduje straty rzędu ok. 150 euro, zaś stan kliniczny (poziom powyżej 400 tys./ml) – ok. 300 euro. Należy pamiętać, że straty związane z leczeniem stanowią jedynie ok. 10% tych kosztów. Reszta strat związana jest ze stratą mleka wynikającą z obniżenia produkcji i karencją.
Dzisiaj nikt nie ma wątpliwości, że lepiej zapobiegać, niż leczyć, i ta dewiza odnosi się także do gruczołu mlekowego.
Profilaktyka mastitis jest zespołem czynności, których wykonywanie ma na celu zredukowanie do minimum ryzyka wystąpienia tej jednostki klinicznej w stadzie.
[...]
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Mogą zainteresować Cię również
POSTĘPOWANIA
w weterynarii