Mastitis jako choroba zawodowa krów mlecznych – diagnostyka, profilaktyka i zarządzanie ryzykiem występowania
Mleko, które może być sprzedawane, musi spełnić określone normy. Dotyczy to nie tylko określonego poziomu jego składników, ale również czynników, których poziom nie powinien przekraczać określonych norm. Mam tu na myśli ogólną liczbę drobnoustrojów oraz liczbę komórek somatycznych. Utrzymanie ich na odpowiednim poziomie pozwala na sprzedaż surowca o najwyższej jakości. Zgodnie z dyrektywą UE 92/46/EEC dla mleka i produktów mlecznych całkowita liczba drobnoustrojów w mleku przeznaczonym do konsumpcji nie powinna przekraczać 100 000/ml mleka.
Za stado, które spełnia najwyższe standardy w zakresie higieny mleka, uznaje się stado z poziomem bakterii nieprzekraczającym 20 000/ml mleka. Według tej samej dyrektywy za graniczą wartość ustalono poziom komórek somatycznych na poziomie 400 000/ml mleka. Z klinicznego punktu widzenia już poziom powyżej 200 000/ml mleka skutkuje spadkiem wydajności, co wiąże się z wymiernymi stratami ekonomicznymi. Każdy stan podkliniczny (poziom 200-400 tys./ml) powoduje straty rzędu ok. 150 euro, zaś stan kliniczny (poziom powyżej 400 tys./ml) – ok. 300 euro. Należy pamiętać, że straty związane z leczeniem stanowią jedynie ok. 10% tych kosztów. Reszta strat związana jest ze stratą mleka wynikającą z obniżenia produkcji i karencją.
Dzisiaj nikt nie ma wątpliwości, że lepiej zapobiegać, niż leczyć, i ta dewiza odnosi się także do gruczołu mlekowego.
Profilaktyka mastitis jest zespołem czynności, których wykonywanie ma na celu zredukowanie do minimum ryzyka wystąpienia tej jednostki klinicznej w stadzie.
Zarządzanie ryzykiem
Stada, które pozostają pod oceną PFHiPM, mają do dyspozycji fantastyczne narzędzie, które umożliwia im umiejętne zarządzanie poziomem komórek somatycznych. Mam tu na myśli tabulogramy dostarczane przez Federację, które pozwalają na analizę wartości komórek somatycznych w zakresie każdego zwierzęcia danego stada. Są to dane, które często nie zostają właściwie opracowane na fermach, które mają do nich dost...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2814 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Choroby racic jako ważna przyczyna brakowania krów w stadzie bydła mlecznego
Brakowanie krów jest ważnym elementem hodowli bydła mlecznego, mającym wpływ na ekonomikę produkcji oraz postęp hodowlany. Pod pojęciem „brakowanie” rozumiane jest usunięcie zwierzęcia ze stada w wyniku sprzedaży na inną fermę, skierowanie na ubój lub śmierć zwierzęcia w wyniku eutanazji lub upadku. Brakowanie można podzielić na dwa rodzaje: zamierzone (ang. voluntary) i niezamierzone (ang. involuntary) […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
We współczesnym chowie trzody chlewnej wczesne odsadzanie jest skutecznym sposobem na poprawę produktywności loch, ale może również powodować stres odsadzeniowy u prosiąt. Odsadzanie to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu prosiąt, który powoduje u nich ogromny stres i towarzyszy mu uszkodzenie morfologii oraz przepuszczalności jelit, a także wpływa na skład mikrobiomu (50). Ponadto po odsadzeniu […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Pacjenci geriatryczni są grupą wymagającą szczególnej troski w wielu aspektach zdrowotnych. Opieka stomatologiczna w tej grupie jest także niezwykle istotnym elementem mającym wpływ na zdrowie. Stan uzębienia ma ogromny wpływ na dobrostan konia, ponieważ wiele schorzeń stomatologicznych, zwłaszcza u koni geriatrycznych, wiąże się z ogromnym bólem. W praktyce weterynaryjnej za pacjentów starszych uznaje się konie […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]