Zdrowotność gruczołu mlekowego u jałówek i pierwiastek - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Wyszukaj w serwisie

Czynniki wpływające na zdrowotność gruczołu mlekowego u jałówek i pierwiastek

USG w prewencji mastitis

Nowoczesne narzędzia badawcze umożliwiają predykcję wpływu nawet tak podstawowych czynników, jak jakość preparatu mlekozastępczego na wzrost i rozwój gruczołu mlekowego. Zastosowanie obrazowania ultrasonograficznego umożliwia precyzyjne wskazanie różnic we wzroście tkanki gruczołowej i ilości tkanki tłuszczowej. Udowodniono, że jałówki, którym podawano preparat mlekozastępczy o wyższej zawartości białka i tłuszczu (27% białka i 20% tłuszczu), wykazywały zwiększony rozrost tkanek: łącznej i tłuszczowej wymienia od 3. tygodnia do 8. tygodnia życia w porównaniu do jałówek karmionych preparatem zawierającym 22% białka i 15% tłuszczu (8). Ponadto tak zbilansowana dieta o podwyższonej zawartości białka i tłuszczu przyczyniła się do zwiększenia dziennych przyrostów u cieląt. Z drugiej strony, zwiększenie zawartości białka i tłuszczu w preparacie mlekozastępczym przyczynia się także do trwałego podwyższenia poziomu glukozy i insuliny u cieląt. Długoterminowe konsekwencje metaboliczne i wpływ na wzrost młodych jałówek nie zostały jeszcze dobrze zbadane, ponieważ brakuje podobnych doświadczeń in vivo kontynuowanych > 8. tygodnia życia jałówek karmionych opisaną dietą, co jasno sugeruje konieczność przeprowadzenia takich badań (2). Mimo to wykorzystanie obrazowania ultrasonograficznego w badaniach nad etiologią mastitis może stanowić użyteczne narzędzie do monitorowania wzrostu tkanek gruczołu mlekowego u jałówek (8).

Prepartum a postpartum

Badania wskazują, że niestety w skrajnych przypadkach nawet do 80% ćwiartek u jałówek wykazuje dodatnie wyniki badania bakteriologicznego, zwykle na tle gronkowców CNS (3).

Wczesny rozwój stanu zapalnego wpływa również [...]

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy