Co lekarz weterynarii powinien wiedzieć o sprzęcie udojowym i jego wpływie na jakość produkowanego mleka?
System doju ręcznego dawno przeszedł do historii. Aktualnie hodowcy bydła mlecznego mogą korzystać z nowoczesnego sprzętu udojowego, dzięki któremu są w stanie odpowiedzieć na rosnące zapotrzebowanie naszego społeczeństwa. Nowatorskie technologie wprowadzone do sektora mleczarskiego poprawiły efektywność produkcji mlecznej i generalnie ułatwiły pracę związaną z dojem. Dzięki halom udojowym jesteśmy w stanie hodować więcej zwierząt w jednym gospodarstwie. Aktualnie największą fermą na świecie jest gospodarstwo Mudanjiang Mega Dairy Farm, zlokalizowane w Chinach. W tym gospodarstwie hoduje się 100 000 krów mlecznych na powierzchni równiej 9 mln hektarów (porównywalnej do powierzchni całej Portugalii). Gospodarstwo powstało po wprowadzeniu przez Rosję embarga na produkty mleczne pochodzące z Europy.
W ciągu ostatnich lat funkcja lekarza weterynarii współpracującego ze stadami bydła mlecznego znacząco się zmieniła. Nasza perspektywa staje się coraz szersza – chętniej szkolimy się w zakresie żywienia, dobrostanu czy genetyki. Niestety sprzęt udojowy dla większości z nas jest nadal tematem tabu i do hali udojowej najchętniej schodzimy tylko w celu umycia kaloszy. Wiedza dotycząca funkcjonowania sprzętu udojowego, jak i odpowiedniej rutyny doju jest niezbędna do kontroli oraz zarządzania jakością produkowanego mleka. Wiele parametrów doju może być z powodzeniem kontrolowanych bez specjalistycznego sprzętu diagnostycznego podczas rutynowych wizyt lekarza w gospodarstwie.
W latach 60. XX wieku został wprowadzony pięciopunktowy program kontroli jakości mleka. Od tamtego czasu program ten znacznie ewoluował, jednak niezmiennie od tamtej pory jednymi z jego głównych elementów są właściwe utrzymanie sprzętu udojowego i odpowiednia rutyna doju. Program pięciopunktowy [...]
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Mogą zainteresować Cię również
POSTĘPOWANIA
w weterynarii