Co lekarz weterynarii powinien wiedzieć o sprzęcie udojowym i jego wpływie na jakość produkowanego mleka?
System doju ręcznego dawno przeszedł do historii. Aktualnie hodowcy bydła mlecznego mogą korzystać z nowoczesnego sprzętu udojowego, dzięki któremu są w stanie odpowiedzieć na rosnące zapotrzebowanie naszego społeczeństwa. Nowatorskie technologie wprowadzone do sektora mleczarskiego poprawiły efektywność produkcji mlecznej i generalnie ułatwiły pracę związaną z dojem. Dzięki halom udojowym jesteśmy w stanie hodować więcej zwierząt w jednym gospodarstwie. Aktualnie największą fermą na świecie jest gospodarstwo Mudanjiang Mega Dairy Farm, zlokalizowane w Chinach. W tym gospodarstwie hoduje się 100 000 krów mlecznych na powierzchni równiej 9 mln hektarów (porównywalnej do powierzchni całej Portugalii). Gospodarstwo powstało po wprowadzeniu przez Rosję embarga na produkty mleczne pochodzące z Europy.
W ciągu ostatnich lat funkcja lekarza weterynarii współpracującego ze stadami bydła mlecznego znacząco się zmieniła. Nasza perspektywa staje się coraz szersza – chętniej szkolimy się w zakresie żywienia, dobrostanu czy genetyki. Niestety sprzęt udojowy dla większości z nas jest nadal tematem tabu i do hali udojowej najchętniej schodzimy tylko w celu umycia kaloszy. Wiedza dotycząca funkcjonowania sprzętu udojowego, jak i odpowiedniej rutyny doju jest niezbędna do kontroli oraz zarządzania jakością produkowanego mleka. Wiele parametrów doju może być z powodzeniem kontrolowanych bez specjalistycznego sprzętu diagnostycznego podczas rutynowych wizyt lekarza w gospodarstwie.
W latach 60. XX wieku został wprowadzony pięciopunktowy program kontroli jakości mleka. Od tamtego czasu program ten znacznie ewoluował, jednak niezmiennie od tamtej pory jednymi z jego głównych elementów są właściwe utrzymanie sprzętu udojowego i odpowiednia rutyna doju. Program pięciopunktowy pozwolił nam ograniczyć w znacznym stopniu liczbę zapaleń wymienia powodowanych bakteriami zakaźnymi, niestety nie dał tak dobrych efektów w przypadku zapaleń o podłożu środowiskowym. Bakterie takie jak S...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2815 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Choroby racic jako ważna przyczyna brakowania krów w stadzie bydła mlecznego
Brakowanie krów jest ważnym elementem hodowli bydła mlecznego, mającym wpływ na ekonomikę produkcji oraz postęp hodowlany. Pod pojęciem „brakowanie” rozumiane jest usunięcie zwierzęcia ze stada w wyniku sprzedaży na inną fermę, skierowanie na ubój lub śmierć zwierzęcia w wyniku eutanazji lub upadku. Brakowanie można podzielić na dwa rodzaje: zamierzone (ang. voluntary) i niezamierzone (ang. involuntary) […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
We współczesnym chowie trzody chlewnej wczesne odsadzanie jest skutecznym sposobem na poprawę produktywności loch, ale może również powodować stres odsadzeniowy u prosiąt. Odsadzanie to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu prosiąt, który powoduje u nich ogromny stres i towarzyszy mu uszkodzenie morfologii oraz przepuszczalności jelit, a także wpływa na skład mikrobiomu (50). Ponadto po odsadzeniu […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Pacjenci geriatryczni są grupą wymagającą szczególnej troski w wielu aspektach zdrowotnych. Opieka stomatologiczna w tej grupie jest także niezwykle istotnym elementem mającym wpływ na zdrowie. Stan uzębienia ma ogromny wpływ na dobrostan konia, ponieważ wiele schorzeń stomatologicznych, zwłaszcza u koni geriatrycznych, wiąże się z ogromnym bólem. W praktyce weterynaryjnej za pacjentów starszych uznaje się konie […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]