Ciąża pod kontrolą – rozmowa z lek. wet. Michałem Hądzlikiem

Wyszukaj w serwisie

Ciąża pod kontrolą – w trosce o stado – Rozmowa z lek. wet. Michałem Hądzlikiem

Zasadność ekonomiczna ciąży bliźniaczej zupełnie inaczej wygląda u ras mlecznych i mięsnych. Czy w takim wypadku jest też inaczej traktowana przez hodowców?

Tak. Ciąża bliźniacza u ras mlecznych traktowana jest jako źródło strat. Nie dość, że mamy powikłania okołoporodowe, krowy „nie wchodzą” w mleko, mają niższą wydajność, częściej są brakowane na początku laktacji, to jeszcze zjawisko frimartinizmu jest powodem strat ekonomicznych.

W przypadku bydła mięsnego jest mniej zaburzeń metabolicznych i tu nie zależy nam tak na wydajności mlecznej. Nie mleko jest tu głównym źródłem dochodów.

Jak powinna wyglądać dieta krowy, u której zdiagnozowano ciążę bliźniaczą? Jakie jej składniki mają zasadnicze znaczenie dla zdrowia krowy?

Po zdiagnozowaniu ciąży nie przewidujemy specjalnej diety. Jest ona taka, jak innych krów. Musi być dostosowana do kondycji krowy, fazy laktacji i ciąży. Krowy takie są często dłużej utrzymywane na grupach z wartościowszym TMR, gdyż ich kondycja tego wymaga.

W zasuszeniu należy zwrócić uwagę, czy krowy nie tracą na wadze, jeśli tak, to trzeba je szybciej przemieszczać na grupę przed porodem. W okolicy porodu, na 7 dni przed i 14 po nim, można podawać środki glukoplastyczne lub stosować wszystkie rozwiązania, które ułatwiają nam redukcję ujemnego bilansu energetycznego. Bardzo dobrym rozwiązaniem są bolusy dożwaczowe stymulujące mikroflorę bakteryjną do produkcji energii.

Jakie zasadnicze różnice występują pomiędzy [...]
Ten materiał dostępny jest dla zalogowanych użytkowników.
Załóż konto i dołącz do grona użytkowników naszego portalu!
Chcesz mieć dostęp do wszystkich materiałów na portalu?
Poznaj nasze serwisy