Choroby świń wywoływane przez gronkowce - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Wyszukaj w serwisie

Choroby świń wywoływane przez gronkowce

Bakterie określane jako gronkowce są wszechobecne w produkcji trzody chlewnej. Stanowią one część naturalnej flory bakteryjnej skóry, a także błon śluzowych układu oddechowego, górnego odcinka przewodu pokarmowego i układu moczowo-płciowego ssaków i ptaków. Dlatego też choroby świń wywoływane przez gronkowce nie są częste, a ich znaczenie w produkcji nie jest priorytetowe. Z drugiej jednak strony zakażenia gronkowcami mogą być uciążliwe i powodować powtarzające się stany chorobowe, co prowadzi do obniżenia poziomu dobrostanu oraz produktywności świń w stadzie.

Oprócz tego niektóre gatunki gronkowców występujące u świń mają duże znaczenie w ochronie zdrowia publicznego. W ostatnich latach coraz więcej uwagi poświęca się trzodzie chlewnej jako rezerwuarowi chorobotwórczych gronkowców, które są oporne na szereg antybiotyków, w tym metycylinę oraz wankomycynę. Wzrost częstości występowania wieloopornych izolatów u świń stanowi potencjalne zagrożenie epidemiologiczne także dla ludzi.

Epidemiologia

Do gronkowców, które najczęściej są czynnikami sprawczymi chorób u świń, zaliczamy przede wszystkim Staphylococcus hyicus wywołujący u prosiąt wysiękowe zapalenie skóry (ang. exudative epidermitis), potocznie określane jako smoleń lub wyprysk sączący.

Innym gronkowcem, który może być zaangażowany w wywoływanie różnego rodzaju zaburzeń chorobowych w organizmie, jest Staphylococcus aureus, który w sprzyjających warunkach może być przyczyną:

posocznicy,zapalenia:
gruczołu mlekowego,
pochwy,
macicy,
szpiku,
wsierdzia,

ale najczęściej izolowany jest ze zmian skórnych.Czasami ze zmian skórnych u świń można wyizolować również inne gatunki gronkowców, takie jak:

Staphylococcus chromogenes, Staphylococcus epidermidis, Staphylococcus sciuri, Staphylococcus warneri,Staphylococcus xylosus,

ale ich rolę jako pierwotnych czynników chorobotwórczych należy oceniać z ostrożnością.

Staphylococcus hyicus jest bakterią szeroko rozpowszechnioną w większości hodow...

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy