Choroby świń wywoływane przez beztlenowce z rodzaju Clostridium
Mówiąc o problemach zdrowotnych świń wywołanych przez beztlenowce, najczęściej na myśli mamy laseczki z rodzaju Clostridium, które u tego gatunku mogą wywoływać różnorodne objawy – od łagodnych biegunek, przez ciężkie krwotoczne zapalenie jelit, aż do nagłych bezobjawowych padnięć. Zakażenia beztlenowcami nierzadko stanowią niedoceniany problem epizootyczny w produkcji trzody chlewnej, mimo że Clostridium perfringens opisano po raz pierwszy już w 1892 roku i od tego czasu drobnoustrój ten postrzegany jest jako ważny patogen wywołujący wiele schorzeń u ludzi i zwierząt.
Bakterie z rodzaju Clostridium można scharakteryzować jako duże laseczki o długości od 2 do 7-8 µm, powszechne są również długie nitkowate formy. Szerokość waha się od 0,4 do 1,2 µm. Generalnie C. perfringens barwi się Gram-dodatnio, jednak ze względu na utratę tej właściwości wraz z wiekiem bakterii, czasami w rozmazie można zobaczyć mieszaninę drobnoustrojów barwiących się Gram-dodatnio i Gram-ujemnie. Ponadto można zaobserwować przetrwalniki niewybarwiające się tradycyjnymi metodami i wyglądające jak puste miejsca występujące w komórkach wegetatywnych z obwódką o ciemniejszym zabarwieniu, o trochę większej szerokości niż komórki wegetatywne (1).
W przypadku świń do patogennych przedstawicieli rodzaju Clostridium zaliczamy Clostridium perfringens typ A oraz C, Clostridium difficile, Clostridium novyi, Clostridium tetani, Clostridium botulinum, Clostridium septicum i rzadziej Clostridium chauvoei (2). Jednak prawdziwe znacznie dla ekonomicznych aspektów produkcji świń mają tylko cztery pierwsze gatunki. Celem mniejszego artykuły jest przybliżenie skutków zakażeń właśnie tymi wybranymi beztlenowymi bakteriami u świń.
Zakaźne martwicowe zapalenie jelit prosiąt
Szczepy C. perfringens patogenne dla świń są szeroko rozpowszechnione na świecie. Dotyczy to także C. perfringens typu C, będącego czynnikiem etiologicznym zakaźnego martwicowego zapalenie jelit prosiąt (3). Obecnie w naszym kra...
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!