Wybuch IBR oraz jego kontrola w stadach otwartych bydła mięsnego. Studium przypadków
Zakaźne zapalenie nosa i tchawicy bydła (IBR) nieustannie zajmuje czołowe miejsce wśród chorób zakaźnych występujących u tego gatunku. Najbardziej namacalnym skutkiem tej choroby są ogromne straty ekonomiczne wynikające nie tylko z upadków zwierząt, lecz również ze spadku poboru paszy i w konsekwencji zmniejszenia dobowych przyrostów masy ciała u wszystkich ras mięsnych. IBR nie jest zarezerwowany tylko i wyłącznie jako poważny czynnik chorobowy w stadach mlecznych, ale także w mięsnych typu „open” i w niniejszej publikacji autorzy chcą to zaznaczyć.
Chorobę powoduje herpeswirus bydlęcy typu 1 (BHV-1), rozprzestrzenia się on głównie aerogennie. W stadach opasowych zaraźliwość wynosi 90%, a śmiertelność do 10% pogłowia. Na zakażenie wrażliwa jest każda grupa zwierząt. Najczęściej występującą klinicznie postacią tej choroby jest typ oddechowy i spojówkowy. Czynnikami ryzyka odpowiedzialnymi za wprowadzenie i rozprzestrzenianie się BHV-1 w stadach bydła są z pewnością wielkość stada i jego typ. Większe stada są częściej zakażone niż małe i w ich obrębie częściej dochodzi do szybkiego rozprzestrzeniania wirusa. BHV-1 łatwiej przetrwa w dużych stadach, w których liczba zwierząt wrażliwych na zakażenie jest większa niż w stadach małych. Kolejnym ważnym czynnikiem ryzyka jest zakup zwierząt. Bukaciarnie są bardziej narażone na zawleczenie wirusa niż hodowle mamek bydła mięsnego, które są w większości stadami zamkniętymi. Każda partia zwierząt kupowana z różnych stron Europy to nowe zagrożenie dla całego stada.
Przy intensyfikacji wzrostu pogłowia bydła i centralizacji zwierząt (gospodarstwa po 5-7 tys. sztuk bydła) pochodzących z różnych źródeł zakupu, zwłaszcza w przypadku stad mięsnych typu otwartego, dochodzi do załamania się odporności grupowej. Zwiększa się poziom stresu wynikający z przegęszczenia, przeganiania zwierząt, mający pośredni wpływ na rozwój chorób zakaźnych.
Opis przypadku 1
Opis fermy
Opisywany obiekt to ferma wielkotowarowa, w momen...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną prenumeratą.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2814 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Choroby racic jako ważna przyczyna brakowania krów w stadzie bydła mlecznego
Brakowanie krów jest ważnym elementem hodowli bydła mlecznego, mającym wpływ na ekonomikę produkcji oraz postęp hodowlany. Pod pojęciem „brakowanie” rozumiane jest usunięcie zwierzęcia ze stada w wyniku sprzedaży na inną fermę, skierowanie na ubój lub śmierć zwierzęcia w wyniku eutanazji lub upadku. Brakowanie można podzielić na dwa rodzaje: zamierzone (ang. voluntary) i niezamierzone (ang. involuntary) […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
We współczesnym chowie trzody chlewnej wczesne odsadzanie jest skutecznym sposobem na poprawę produktywności loch, ale może również powodować stres odsadzeniowy u prosiąt. Odsadzanie to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu prosiąt, który powoduje u nich ogromny stres i towarzyszy mu uszkodzenie morfologii oraz przepuszczalności jelit, a także wpływa na skład mikrobiomu (50). Ponadto po odsadzeniu […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Pacjenci geriatryczni są grupą wymagającą szczególnej troski w wielu aspektach zdrowotnych. Opieka stomatologiczna w tej grupie jest także niezwykle istotnym elementem mającym wpływ na zdrowie. Stan uzębienia ma ogromny wpływ na dobrostan konia, ponieważ wiele schorzeń stomatologicznych, zwłaszcza u koni geriatrycznych, wiąże się z ogromnym bólem. W praktyce weterynaryjnej za pacjentów starszych uznaje się konie […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]