Profilaktyka mastitis w okresie zasuszenia krów

Wyszukaj w serwisie

Profilaktyka mastitis w okresie zasuszenia krów

Ograniczenie aktywności układu obronnego wymienia na początku inwolucji, w tym fagocytozy, oraz brak lub słabo wykształcony czop keratynowy, a w konsekwencji wzrost zakażeń gruczołu mlekowego, zmuszają do podejmowania działań profilaktycznych. W celu ograniczenia ilości mleka pozyskiwanego w dniu zasuszenia, czego skutkiem jest szybsza inicjacja procesu inwolucji wraz z wytworzeniem się czopa keratynowego, proponowano wydłużenie laktacji (w konsekwencji skrócenie okresu zasuszenia) lub zmniejszenie wydzielniczości poprzez przerywane dojenie i/lub dietę. Zmniejszenie liczby dojów w ciągu dnia oraz ograniczenie energetycznej wartości paszy prowadzą do zmian charakterystycznych dla pierwszej fazy zasuszenia (tab. 1).

WWT_1_16_Sebastian_Smulski_PROFILAKTYKA_MASTITIS_W_OKRESIE_ZASUSZENIA_KROW_TAB_1
Tab. 1. Zestawienie różnych metod ograniczenia mleczności

Jedną z najstarszych metod zasuszania jest tzw. dój przerywany. Z pracy Natzke i wsp. (1975) wynika, że zmiana doju dwukrotnego na jednokrotny w ciągu dnia przyśpiesza proces inwolucji i nie ma wpływu na zakażenia w zasuszeniu.

Kolejną metodą przyspieszenia inwolucji wymienia jest stosowanie niskoenergetycznej diety w połączeniu z przerywanym dojem. Wyraźne ograniczenie wartości energetycznej paszy nie ma wpływu na stan zdrowia krów. Z danych piśmiennictwa wynika, że proces inwolucji gruczołu mlekowego jest skomplikowany. Aktualnym problemem jest wysoka produkcja mleka w okresie bezpośrednio poprzedzającym planowane zasuszenie. Krowy o wysokiej produkcji mleka w tym czasie są bardziej podatne na zakażenia gruczołu mlekowego, a tym samym na stany zapalne zarówno w czasie zasuszenia po porodzie, jak i w ciągu pierwszej połowy laktacji. Z tego [...]

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy