Profilaktyka mastitis w okresie zasuszenia krów
Ograniczenie aktywności układu obronnego wymienia na początku inwolucji, w tym fagocytozy, oraz brak lub słabo wykształcony czop keratynowy, a w konsekwencji wzrost zakażeń gruczołu mlekowego, zmuszają do podejmowania działań profilaktycznych. W celu ograniczenia ilości mleka pozyskiwanego w dniu zasuszenia, czego skutkiem jest szybsza inicjacja procesu inwolucji wraz z wytworzeniem się czopa keratynowego, proponowano wydłużenie laktacji (w konsekwencji skrócenie okresu zasuszenia) lub zmniejszenie wydzielniczości poprzez przerywane dojenie i/lub dietę. Zmniejszenie liczby dojów w ciągu dnia oraz ograniczenie energetycznej wartości paszy prowadzą do zmian charakterystycznych dla pierwszej fazy zasuszenia (tab. 1).
Tab. 1. Zestawienie różnych metod ograniczenia mleczności
Jedną z najstarszych metod zasuszania jest tzw. dój przerywany. Z pracy Natzke i wsp. (1975) wynika, że zmiana doju dwukrotnego na jednokrotny w ciągu dnia przyśpiesza proces inwolucji i nie ma wpływu na zakażenia w zasuszeniu.
Kolejną metodą przyspieszenia inwolucji wymienia jest stosowanie niskoenergetycznej diety w połączeniu z przerywanym dojem. Wyraźne ograniczenie wartości energetycznej paszy nie ma wpływu na stan zdrowia krów. Z danych piśmiennictwa wynika, że proces inwolucji gruczołu mlekowego jest skomplikowany. Aktualnym problemem jest wysoka produkcja mleka w okresie bezpośrednio poprzedzającym planowane zasuszenie. Krowy o wysokiej produkcji mleka w tym czasie są bardziej podatne na zakażenia gruczołu mlekowego, a tym samym na stany zapalne zarówno w czasie zasuszenia po porodzie, jak i w ciągu pierwszej połowy laktacji. Z tego powodu poszukiwane są nowe metody przyspieszenia inwolucji gruczołu mlekowego (18).
Problem wysokiej wydajności w momencie zasuszania
Okres zasuszenia w nowoczesnych fermach najczęściej oscyluje wokół 60 dni przed spodziewanym porodem. Około 71% farmerów w takich krajach, jak: Francja, Niemcy, Włochy, Holandia, Hiszpania, UK, decyduje się na ...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2830 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
Narażenie na mykotoksyny – charakterystyka Tradycyjnie uważano, że przeżuwacze są bardziej odporne na negatywne skutki zanieczyszczenia paszy mykotoksynami w porównaniu do zwierząt monogastrycznych. Założenie to opierało się na hipotezie, że mikroflora żwacza skutecznie rozkłada i dezaktywuje toksyny grzybicze, zapewniając tym samym naturalną ochronę organizmu. Wbrew wcześniejszym przekonaniom, wiele mykotoksyn wykazuje znaczną oporność na procesy degradacji […]
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
Narażenie na mykotoksyny – charakterystyka Tradycyjnie uważano, że przeżuwacze są bardziej odporne na negatywne skutki zanieczyszczenia paszy mykotoksynami w porównaniu do zwierząt monogastrycznych. Założenie to opierało się na hipotezie, że mikroflora żwacza skutecznie rozkłada i dezaktywuje toksyny grzybicze, zapewniając tym samym naturalną ochronę organizmu. Wbrew wcześniejszym przekonaniom, wiele mykotoksyn wykazuje znaczną oporność na procesy degradacji […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Flora jelitowa prosiąt odsadzonych U ssaków układ pokarmowy zamieszkują miliardy mikroorganizmów, które kolonizują powierzchnię błony śluzowej, tworząc barierę mikrobiologiczną i odgrywając niezastąpioną rolę dla zdrowia organizmu (6, 122). Mikroorganizmy jelitowe mogą nie tylko wspomagać trawienie i wchłanianie składników odżywczych poprzez regulację ekspresji genów enzymów trawiennych w komórkach nabłonkowych (108), ale także dostarczać gospodarzowi energię poprzez […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Najczęstsze problemy stomatologiczne u koni starszych Ogólnymi zasadami wizyt dentystycznych u starszych koni powinny być: Najczęstsze problemy diagnozowane w tej grupie wiekowej to: Zaawansowane wady zgryzu, tj. zgryz falisty, schodkowy, haki Już w wieku 3-5 lat na etapie wymiany zębów mogą powstawać wady zgryzu, takie jak: zgryz falisty, przemieszczenia zębów, haki i rampy. Mają one […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Obowiązek objęcia terapią wszystkich chorych zwierząt w stadzie Pamiętaj, że zgodnie z Kodeksem rozważnego stosowania produktów leczniczych przeciwdrobnoustrojowych przez lekarzy weterynarii terapia początkowa ma zwykle charakter empiryczny i wymaga dużej wiedzy klinicznej oraz doświadczenia lekarza w leczeniu zwierząt. Ponadto terapia powinna być prowadzona w taki sposób, aby nie fałszowała wyników badań laboratoryjnych. Kodeks ponadto wskazuje, […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]