Poronienia i porody przedwczesne u krów mlecznych

Wyszukaj w serwisie

Poronienia i porody przedwczesne u krów mlecznych

Istnieje wiele czynników mogących wpływać negatywnie na przebieg ciąży, powodując śmierć zarodka lub poronienie płodu. W okresie zarodkowym, czyli pomiędzy 1. a 42. dniem ciąży, w przypadku śmierci zarodka następuje jego resorpcja, której nie towarzyszą objawy kliniczne ze strony matki (oprócz powtórzenia symptomów rujowych). Od około 42. dnia ciąży u bydła mamy do czynienia z okresem płodowym. Poronienie (abortus, partus immaturus) to przedwczesne przerwanie ciąży połączone z wydaleniem płodu martwego lub niedostatecznie rozwiniętego i niezdolnego do samodzielnego życia w środowisku zewnętrznym.

Śmierć płodu może nastąpić bez jego wydalenia na zewnątrz, w konsekwencji czego może on ulec mumifikacji, maceracji lub gniciu w macicy. Mumifikacja (mumificatio fetus) – zeschnięcie płodu – następuje przy zamkniętej szyjce macicznej, a wody płodowe i płyny z jego ciała zostają zaabsorbowane przez matkę. Płód taki staje się suchy i twardy, co można wyczuć w badaniu rektalnym. Krowa nie wykazuje objawów rujowych, ponieważ ciałko żółte ciążowe zachowało swoją aktywność. Podanie prostaglandyny F2α powinno sprowokować lizę ciałka żółtego i spowodować wydalenie zawartości macicy na zewnątrz.

Proces maceracji płodu (maceratio fetus) rozpoczyna się również przy zamkniętej szyjce macicznej, a w obrębie płodu zachodzą procesy autolitycznego rozkładu. Następnie dochodzi do stopniowego otwarcia dróg rodnych i wydalania porcjami płynnej zawartości, która jest mieszaniną części tkanek miękkich, sierści i fragmentów kości. Proces opróżniania macicy można przyspieszyć, podając prostaglandynę oraz preparaty kurczące mięśniówkę gładką. Rokowania zależne są od długości trwania opisanego procesu. Natomiast rozkład gnilny płodu (putrescentia fetus) [...]

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy