Podstawowe różnice w fizjologii rozrodu bydła mięsnego i mlecznego
Hodowla bydła mięsnego jest bardzo ważną gałęzią gospodarki rolnej w Europie. W krajach takich jak Wielka Brytania, Francja i Hiszpania, gdzie traktowana jest jako element tradycji kulturowej, w ostatnich latach można zauważyć nieznaczny spadek pogłowia tych zwierząt. Jednak w państwach, które wcześniej nie były kojarzone z tego rodzaju produkcją zwierzęcą, do których według danych GUS można zaliczyć Polskę od 2009 roku, utrzymuje się trend rosnący liczby pogłowia bydła mięsnego.
Wynika to z możliwości wykorzystania naturalnych łąk i pastwisk mogących zaspokoić niższe w stosunku do bydła mlecznego wymagania żywieniowe ras mięsnych. Ponadto rosnące zainteresowanie konsumentów dobrej jakości wołowiną wpływa na utrzymywanie i rozwijanie branży. Ta świadomość konsumencka daje także przewagę lokalnym producentom, którzy znając wymagania ekologiczne i dotyczące dobrostanu zwierząt, są w stanie powiększać swoje stada. Należy jednak pamiętać, że w celu zachowania rentowności tej działalności konieczne jest uzyskanie i odchowanie zdrowego cielęcia od krowy w każdym roku, co związane jest z precyzyjnym i zaplanowanym sezonem rozrodczym.
Ekstensywny typ produkcji
W celu zrozumienia różnic pomiędzy hodowlą bydła mięsnego a mlecznego należy przyjrzeć się na początku sposobowi prowadzenia hodowli tych zwierząt. W Polsce w przypadku stad bydła mięsnego dominuje ekstensywny typ utrzymania zwierząt z uwzględnieniem okresu pastwiskowego trwającego od wiosny do późnej jesieni. Jest to rozwiązanie bardzo korzystne ekonomicznie, ale powodujące znaczne utrudnienie w dostępie do zwierząt. Dodatkowo, krowy mleczne mają codzienny kontakt z ludźmi w czasie doju. [...]
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Mogą zainteresować Cię również
POSTĘPOWANIA
w weterynarii