Choroby racic jako ważna przyczyna brakowania krów w stadzie bydła mlecznego
Choroby racic jako przyczyna brakowania
Jako dominujące przyczyny brakowania krów ze stada wskazuje się: niepłodność, choroby gruczołu mlekowego i choroby racic. Znaczenie tych problemów w ciągu ostatnich 30 lat zdecydowanie wzrosło (8). Zwiększyła się również częstość występowania chorób racic, jest dziś znaczna i może dotyczyć nawet 70-80% zwierząt w stadzie (3). Szacuje się, że problem ten może dotyczyć nawet jednej czwartej populacji bydła (12). Brakowanie krów z powodu chorób racic wynosi średnio 10-15% (8), jednak liczba eliminowanych sztuk ze stada z tego powodu jest różna i stale wzrasta. W Polsce sytuacja wygląda podobnie, analiza przyczyn brakowania w stadzie krów mlecznych w okresie 98 lat wykazała, że eliminacja zwierząt ze stada z powodu „chorób nóg” wzrosła z 0,58% w latach 1930-1934 do 5,88% w latach 1995-2004 (21). Fakt ten może być związany ze zwiększeniem wielkości stad oraz z chowem alkierzowym i, co ciekawe, wolnostanowiskowym. W coraz większej liczbie ferm problemy z racicami są głównym powodem brakowania krów. Przykładem mogą być wyniki badań z Estonii przeprowadzonych przez Rilando i wsp. (16), które wykazały, że brakowanie z powodu problemów z racicami było najczęstszą przyczyną eliminacji zwierząt ze stada i wynosiło aż 26,24%. Ponadto autorzy zauważyli, że w małych gospodarstwach problem z brakowaniem z powodu chorób racic występował rzadziej niż na fermach większych i odsetek ten wzrastał wraz z wielkością gospodarstwa. Dodatkowo brakowanie z powodów chorób kończyn, w odróżnieniu od innych przyczyn, występuje przez cały rok i cały okres laktacji.
[...]którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Mogą zainteresować Cię również
POSTĘPOWANIA
w weterynarii