Charakterystyka płynu żwaczowego oraz jego wykorzystanie w diagnostyce wybranych chorób metabolicznych bydła

Wyszukaj w serwisie

Charakterystyka płynu żwaczowego oraz jego wykorzystanie w diagnostyce wybranych chorób metabolicznych bydła

Streszczenie

Celem niniejszego artykułu jest scharakteryzowanie płynu żwaczowego oraz przedstawienie jego wykorzystania w terenowej diagnostyce wybranych chorób metabolicznych bydła, np. kwasicy żwacza lub zasadowicy żwacza. Poprzez określenie podstawowych parametrów fizykochemicznych, wykonanie szybkiego testu z użyciem błękitu metylenowego oraz analizę mikroskopową rozmazów z płynu żwaczowego można bezpośrednio wnioskować o ewentualnych zaburzeniach procesów zachodzących w największym przedżołądku bydła.

Słowa kluczowe

Płyn żwaczowy, kwasica żwacza, zasadowica żwacza

Keywords

rumen fluid, rumen acidosis, rumen alkalosis

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy