Antybiotyki i substancje hamujące w mleku surowym. Ich wykrywanie u producenta w gospodarstwie

Antybiotyki i substancje hamujące w mleku surowym. Ich wykrywanie u producenta w gospodarstwie

Piśmiennictwo

Grunwald L., Petz M.: Food processing effects on residues penicillins in milk and yoghurt. „Analytica Chimica Acta”, 2003, (483), 73-79.

Kress C., Seidler C., Kerp B., Schneider E., Usleber E.: Experiences with an identyfication and quantification program for inhibitor-positive milk samples. „Anaytica Chimica Acta”, 2007, (586), 275-279.

Maślanka T., Jaroszewski J., Gonkiewicz B., Sobczak J.: Pozostałości substancji hamujących w mleku i antybiotyków w tkankach zwierzęcych. „Medycyna Weterynaryjna”, 2004, 60, 320-322.

Pikul J., Cais-Sokolińska D., Kroll J., Chudy S.: Występowanie substancji hamujących oraz jakość mikrobiologiczna i cytologiczna mleka surowego. „Medycyna Weterynaryjna”, 2001, 57, 803-806.

Rinken T., Riik H.: Determination of antibiotic residues and their interaction in milk with lactate biosensor. „Journal of Biochemical and Biophysical Methods”, 2006, 66, 13-21.

Yamani M.I., Al.-Kurdi L.M.A., Haddadin M.S.Y., Robinson R.K.: A simple test for the detection of antibiotics and other chemical residues in ex-farm milk. „Food Control”, 1999, 10, 35-39.

Zmarlicki S.: Występowanie w mleku pozostałości antybiotyków i innych substancji hamujących. „Życie Weterynaryjne”, 2001, 76, 483-488.

Zvirdauskiene R., Salomskiene J.: An evaluation of different microbial and rapid tests for determing inhibitors in milk. „Food Control”, 2007, 18, 541-547.

dr inż. Dorota Cais-SokolińskaKatedra Technologii MleczarstwaAkademii Rolniczej w Poznaniu

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj się zarejestruj się

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy