Bakteryjne zapalenia płuc u świń – charakterystyka i rozpoznawanie - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Wyszukaj w serwisie

Bakteryjne zapalenia płuc u świń – charakterystyka i rozpoznawanie

Ponieważ obraz morfologiczny zapalenia płuc jest zdeterminowany przez wiele czynników, zarówno zewnątrzpochodnych (czynnik etiologiczny, warunki środowiskowe), jak i zależnych od gospodarza, z praktycznego punktu widzenia najbardziej przydatna jest klasyfikacja, która obejmuje szerszy obraz zmian zapalnych i zawiera informacje mogące posłużyć do przybliżenia istotnych parametrów klinicznych, takich jak:

  • przyczyna (wirusy, bakterie, grzyby, pasożyty),
  • drogi wniknięcia czynnika (aerogenna, hematogenna),
  • możliwych konsekwencji zapalenia (rozejście, progresja, śmierć).

Tej klasyfikacji dokonuje się na podstawie oceny morfologicznej, w tym oceny: konsystencji tkanki płucnej, rozmieszczenia zmian w płucach, obecności i charakteru gromadzącego się wysięku. Na podstawie tych parametrów u świń można wyróżnić zapalenia płuc:

  • odoskrzelowe,
  • śródmiąższowe,
  • włóknikowo-martwicze zapalenie płuc i opłucnej,
  • zatorowe,
  • ziarniniakowe.

WWT_3_21_Arkadiusz_Dors_ZAPALENIA_PLUC_U_SWIN_TAB_2
Tab. 2. Klasyfikacja zapaleń na podstawie ogólnej morfologii płuc u świń (Źródło: (12) – w modyfikacji własnej)

Odoskrzelowe zapalenie płuc

W przebiegu odoskrzelowego zapalenia płuc proces zapalny rozpoczyna się w świetle oskrzeli i oskrzelików (oskrzeliki końcowe), gdzie dochodzi do uszkodzenia tkanek. Następnie rozprzestrzenia się on na ścianę dróg oddechowych i pęcherzyki płucne. Tego typu zapalenie płuc występuje u zwierząt najpowszechniej i najczęściej obejmuje brzuszno-doczaszkowe obszary płuc – konsolidacja brzuszno-doczaszkowa (CVPC – ang. cranioventral pulmonary consolidation). U świń zmiany tego rodzaju często są określane w piśmiennictwie jako „mycoplasma-like [...]

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy