Analiza przypadków konfiskaty tusz w zakładach mięsnych - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Wyszukaj w serwisie

Analiza przypadków konfiskaty tusz w zakładach mięsnych

Wraz z postępującym procesem integracji produkcji mięsa wieprzowego wzrasta rola lekarza weterynarii opiekującego się fermami trzody chlewnej. Współcześnie lekarz pełni rolę moderatora hodowli i chowu, odbiera sygnały z poszczególnych etapów cyklu produkcyjnego oraz poszukuje rozwiązań stale zmieniających się problemów.

W dalszym ciągu można odnieść wrażenie, że mimo pełnej świadomości problemu, praktycy nie korzystają w pełni z szeregu informacji dostarczanych przez część sektora produkcji wieprzowiny zajmującego się ubojem tuczników, przetwarzaniem mięsa i lokowaniem produktu końcowego na rynku. Wszyscy biorący udział w procesie produkcji są związani obowiązkiem zapewnienia konsumentowi bezpieczeństwa żywności. Pod tym pojęciem kryje się wysoka jakość odżywcza oraz status zdrowotny. Ocena organoleptyczna mięsa przez konsumenta uwzględnia najczęściej następujące kryteria: konsystencję, soczystość, smak i zapach. Bardziej świadomi i wymagający klienci są skłonni zapłacić więcej za produkt ekologiczny, pochodzący od zwierząt, którym zapewniono optymalne warunki dobrostanu. Wychodząc naprzeciw wygórowanym oczekiwaniom konsumentów, na rynku pojawiła się oferta antybiotic free odpowiadająca najwyższym standardom. Wzajemne komunikowanie i przepływ informacji jest łatwiejsze w zintegrowanych systemach/organizacjach zawierających się w idei „od pola do stołu” (from field to fork) czy wręcz „od koncepcji do konsumpcji” (from conception to consumption) (1, 3).

Przykładem urzeczywistnienia tej formuły jest firma Agri Plus, która posiada około 90 000 loch stada podstawowego i produkuje rocznie na fermach kontraktowych 2,5 miliona tuczników. Ubój zwierząt odbywa się w 3 zakładach mięsnych na terenie naszego kraju. Dzięki silnemu powiązaniu organizacyjnemu i kapitałowemu firmy Agri Plus z tymi placówkami, przepływ informacji dotyczący [...]

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy