Aktywność biologiczna ZEN i jej wpływ na mikrobiotę jelit u niedojrzałych płciowo loszek
Żywienie jest jednym z ważniejszych elementów odgrywających dużą rolę w produkcji organizmu, sterującym wzrostem i rozwojem, budową, płodnością, wskaźnikami reprodukcyjnymi, czyli: liczbą i masą potomstwa, zdrowiem zwierząt, jakością produktu końcowego. Ważny wydaje się w tym również udział białka, tłuszczu, składników mineralnych, czyli tak zwanych składników funkcjonalnych, do których zaliczamy kwasy tłuszczowe czy cholesterol. Oprócz ruchu i rozmnażania jest to fundamentalny aspekt życia. Można to również uznać za permanentny czynnik o działaniu terapeutyczno-prewencyjny (15).
Istotne wydaje się również rodzaj oraz jakość paszy, które wpływają na koszt ich produkcji. Bilansowaniem poszczególnymi składnikami pokarmowymi oraz ich dostępnością dla zwierząt, szczególnie monogastrycznych, można znacząco ograniczyć wydalanie niewykorzystanych składników pokarmowych oraz zanieczyszczenie środowiska, będące efektem produkcji zwierzęcej.
Wzrost każdego organizmu zależy od przetwarzania i przyswajania pokarmu, szczególnie białek, oraz podtrzymywania odporności immunologicznej (34).
Ilość i jakość pobranej paszy od dawna wiązano ze wzrostem zwierząt, ale dopiero w połowie zeszłego stulecia zauważono współzależność pomiędzy ilością pobranych pasz, efektywnością ich przetwarzania (konwersji) w ciało zwierzęcia i wzrostem zwierzęcia. Ilościowe i jakościowe zasady konwersji materii i energii w organizmach zwierząt opracowane zostały w czasach Międzynarodowego Programu Biologicznego (lata sześćdziesiąte i początek siedemdziesiątych XX wieku). Prace Kleibera (1968) stworzyły zręby bioenergetyki zwierząt, ale również teoretyczne podstawy optymalizacji żywienia zwierząt.
Dzisiaj wiemy, że białko pokarmowe musi być nie tylko strawione i przyswojone, ale musi również zaspakajać potrzeby żywieniowe flory bakteryjnej przewodu pokarmowego zwierzęcia oraz być źródłem peptydów regulacyjnych, np. immunomodulacyjnych czy antybakteryjnych i antywirusowych (34).
Duży odse...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną prenumeratą.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2814 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Choroby racic jako ważna przyczyna brakowania krów w stadzie bydła mlecznego
Brakowanie krów jest ważnym elementem hodowli bydła mlecznego, mającym wpływ na ekonomikę produkcji oraz postęp hodowlany. Pod pojęciem „brakowanie” rozumiane jest usunięcie zwierzęcia ze stada w wyniku sprzedaży na inną fermę, skierowanie na ubój lub śmierć zwierzęcia w wyniku eutanazji lub upadku. Brakowanie można podzielić na dwa rodzaje: zamierzone (ang. voluntary) i niezamierzone (ang. involuntary) […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
We współczesnym chowie trzody chlewnej wczesne odsadzanie jest skutecznym sposobem na poprawę produktywności loch, ale może również powodować stres odsadzeniowy u prosiąt. Odsadzanie to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu prosiąt, który powoduje u nich ogromny stres i towarzyszy mu uszkodzenie morfologii oraz przepuszczalności jelit, a także wpływa na skład mikrobiomu (50). Ponadto po odsadzeniu […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Pacjenci geriatryczni są grupą wymagającą szczególnej troski w wielu aspektach zdrowotnych. Opieka stomatologiczna w tej grupie jest także niezwykle istotnym elementem mającym wpływ na zdrowie. Stan uzębienia ma ogromny wpływ na dobrostan konia, ponieważ wiele schorzeń stomatologicznych, zwłaszcza u koni geriatrycznych, wiąże się z ogromnym bólem. W praktyce weterynaryjnej za pacjentów starszych uznaje się konie […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]