Jakie zagrożenia może nieść dieta oparta na surowym mięsie?
W ciągu ostatnich lat wzrosła popularność diet opartych na surowym mięsie. Ich zwolennicy uważają, że mają one bezpieczny i dobry wpływ na samopoczucie zwierząt, ignorując tym samym zagrożenie, które niesie za sobą zanieczyszczone surowe mięso.
American Animal Hospital Association, American Veterinary Medical Association oraz Canadian Veterinary Medical Association wydały oświadczenie, w którym odradzają wykorzystanie surowego mięsa w diecie psów i kotów. Powodem tego mogą być badania, które wykazały znaczące obawy związane z niewłaściwym bilansem wartości odżywczej diety zwierząt, którego konsekwencją jest właśnie stosowanie diety opartej na tym składniku (RMBD).
W badaniu przeprowadzonym w Stanach Zjednoczonych w 2001 roku stwierdzono, że karmy RMBD, które były poddane testom, wykazywały wiele problemów z bilansem odżywczym. Te problemy dotyczyły stosunku wapnia do fosforu na poziomie 0,20, zawartości witamin A i E poniżej minimalnych wykrywalnych wartości oraz stężenie witaminy D, które prawie dwukrotnie przekraczało maksymalne normy ustalone przez AAFCO.
Opis przypadku ujawnił, że u rosnącego psa, który był karmiony dietą RMBD, wystąpiły problemy z krzywicą typu I, związaną z niedoborem witaminy D, oraz wtórną nadczynnością przytarczyc.
W niedawno przeprowadzonym badaniu w Europie, naukowcy ocenili zawartość 12 składników odżywczych, takich jak wapń, fosfor i witamina A, w 95 domowych dietach RMBD podawanych psom, zgodnie z informacjami dostarczonymi przez właścicieli zwierząt. Badanie wykazało, że w przypadku 60% diet stwierdzono istotne zaburzenia w równowadze żywieniowej.
Ponadto, surowe mięso często zawiera mikroorganizmy, takie jak E. coli, Salmonella spp, Clostridium spp, Campylobacter spp, Listeria spp oraz pasożyty, takie jak T. gondii.
Badania dowiodły również, że psy, które spożywają dietę opartą na surowym mięsie są narażone na ryzyko wydalania Salmonelli w kale. Bakteria ta występowała w 21% z 166 próbek komercyjnych diet RMBD, przy czym 18 serotypów Salmonelli izolowanych z tych próbek, okazało się odpornych na 12 z 16 testowanych środków przeciwdrobnoustrojowych.
Niewątpliwie, aby móc ocenić długoterminowe skutki zdrowotne stosowania diety RMBD u psów i kotów, potrzebne są dodatkowe badania. Jeśli niedobory żywieniowe nie zostaną w porę odkryte, mogą one prowadzić do długotrwałych powikłań. Zwierzęta poddane tej diecie powinny corocznie odbywać komplet badań przesiewowych, obejmujących analizę biochemiczną surowicy, analizę hematologiczną oraz analizę moczu.
Źródło: Is feeding a raw meat-based diet worth the health risks?
Czytaj także: Przedstawiamy naszą nową książkę „Praktycznie o nefrologii – choroby układu moczowego”
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2814 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
W trakcie praktyki świadczonej w terenie wskazane jest zabezpieczenie lekarza weterynarii na nieprzewidziane sytuacje, w tym związane z zagrożeniem życia i zdrowia zwierząt. Pomocne w tej kwestii będzie prowadzenie odpowiedniej dokumentacji, odbieranie zgód od właścicieli zwierząt na przeprowadzenie zabiegów, operacji czy innych czynności. W artykule przedstawiam, jakie inne zabezpieczenia stosować na wypadek stanów zagrożenia życia […]
Choroby racic jako ważna przyczyna brakowania krów w stadzie bydła mlecznego
Streszczenie Kulawizna i choroby racic stanowią poważny problem w hodowli bydła mlecznego. Choroby racic mogą być bezpośrednią lub pośrednią przyczyną eliminacji krów ze stada. Zaburzenia motoryczne wpływają na stan ogólny organizmu, powodując straty dla hodowcy z powodu spadku mleczności, obniżonej płodności czy występowania zaburzeń metabolicznych. Kompleksowa opieka, monitorowanie i szybkie diagnozowanie rodzaju choroby umożliwia zastosowanie […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Streszczenie Odsadzanie to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu prosiąt, który powoduje u nich ogromny stres i towarzyszy mu uszkodzenie morfologii oraz przepuszczalności jelit, a także wpływa na skład mikrobiomu. Ponadto po odsadzeniu następuje zmiana żywienia prosiąt. Różne rodzaje składników odżywczych, tj. włókno, węglowodany i białko, są fermentowane w jelicie przez różne mikroorganizmy. Zmiany w […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Streszczenie Stan jamy ustnej u koni geriatrycznych często stanowi ogromne wyzwanie dla lekarzy weterynarii. Problemy z zębami w tej grupie wiekowej często wiążą się z dużą bolesnością, dlatego najważniejszym zadaniem lekarzy weterynarii jest umiejętność rozpoznania i postępowania terapeutycznego. Abstract Oral cavity condition in geriatric horses frequently presents a great challenge for veterinarians. As dental issues […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
W trakcie praktyki świadczonej w terenie wskazane jest zabezpieczenie lekarza weterynarii na nieprzewidziane sytuacje, w tym związane z zagrożeniem życia i zdrowia zwierząt. Pomocne w tej kwestii będzie prowadzenie odpowiedniej dokumentacji, odbieranie zgód od właścicieli zwierząt na przeprowadzenie zabiegów, operacji czy innych czynności. W artykule przedstawiam, jakie inne zabezpieczenia stosować na wypadek stanów zagrożenia życia […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Po raz kolejny odbył się Światowy Kongres Bujatryczny. Tym razem jego 32. edycja miała miejsce w tropikalnym Cancun w Meksyku. Ta cykliczna impreza miała swoją premierę w 1960 roku w Hanowerze i co 2 lata (z jedynym wyjątkiem podczas trwania pandemii COVID-19) gromadzi w jednym miejscu bujatrów z całego świata. Podczas tegorocznej edycji do miasta […]