Żywienie psów sportowych – intensywny wysiłek - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Wyszukaj w serwisie

Żywienie psów sportowych – intensywny wysiłek

Psy sportowe to grupa zwierząt, które wykonują różnie intensywną pracę w określonych warunkach środowiskowych (temperatura, wilgotność itp.) i przez odpowiednio długi czas. W związku z czym klasyfikuje się je w grupy, które wykonują intensywny, lecz krótkotrwały wysiłek fizyczny, wysiłek o średnim okresie trwania lub długotrwały o różnej intensywności (17).

Krótkotrwały, lecz intensywny wysiłek fizyczny wymaga dużego nakładu energii wydatkowanej w stosunkowo krótkim czasie, tzn. poniżej 2 minut. Ten typ wysiłku charakteryzuje głównie biegi sprinterskie, wyścigi chartów. Energia potrzebna do pracy czerpana jest z przemian chemicznych fosfokreatyny, które zachodzą przy udziale enzymu – kinazy keratynowej. Niemniej jednak ilość wyprodukowanej w tej postaci ATP wystarcza na ok. 1-2 sekundy pracy mięśnia. W związku z czym organizm sięga do „głębszych” rezerw, glikogenu mięśniowego, z którego w zależności od szlaku przemian (beztlenowy/tlenowy) powstają 2 lub więcej cząstek ATP. Ponieważ rezerwy glikogenu są ograniczone (1-2%), w ciągu kolejnych minut pracy mięśnia, zostają włączone mechanizmy oksydacji kwasów tłuszczowych – dostarczając energię na następne 2-3 godziny pracy. Przy braku wystarczającej do pracy energii organizm sięga do rezerw aminokwasowych i wskutek spalania białek endogennych zostaje zapoczątkowany niekorzystny proces katabolizmu (17, 20).

Rozważając temat żywienia psów sportowych, należy zwrócić uwagę na stosowanie odpowiedniej karmy o zbilansowanej zawartości składników odżywczych, w ilości adekwatnej do zapotrzebowania na nie oraz składników maksymalizujących osiągi zwierzęcia i przyspieszających procesy regeneracji organizmu po wysiłku.

Poza odpowiednim doborem jakościowym składników diety psa sportowca, ogromne znaczenie ma jego strawność. Maksymalnie strawne produkty pozwalają na optymalnie wykorzystanie substancji odżywczych przy minimalnej produkcji niestrawionych resztek. Duża strawność minimalizuje też straty energii, które ponosi organizm w procesach trawienia i wchłaniania, w związku z czym uzyskuje maksymalną jej ilość z możliwością wydatkowania na wykonywaną pracę.

[...]
Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy