Współczesne metody żywienia jerzyka zwyczajnego (Apus apus)

Wyszukaj w serwisie

Współczesne metody żywienia jerzyka zwyczajnego (Apus apus) w przebiegu rehabilitacji

Sposób karmienia

Generalnie uważa się, że jerzyki nie mogą być karmione przez osoby niedoświadczone. Karmienie tych ptaków wymaga odpowiedniej wiedzy i przeszkolenia.

U jerzyków podczas karmienia dziób nie jest szeroko otwarty, a dorosły jerzyk prawie nigdy nie współpracuje podczas podawania pokarmu. Istnieje jednak zawsze szansa, że młode jerzyki po jakimś czasie będą otwierały dziób samodzielnie. Metoda karmienia jerzyka polega na umiejętnym otwieraniu jego dzioba i następnie wkładanie pojedynczo owadów. Przy karmieniu trzeba zachować odpowiednie warunki higieniczne, a pokarm musi być zawsze świeżo przygotowany. Trzeba także uważać, aby nie pobrudzić jedzeniem piór. Wszystkie czynności należy wykonać bardzo ostrożnie. Szczególnie wokół dzioba, który jest niezwykle delikatny i łatwo ulega złamaniu. Przed karmieniem można jerzyka zawinąć w chusteczkę higieniczną. Następnie delikatnie przytrzymać lewą ręką jego tułów, a głowę umieścić pomiędzy kciukiem i palcem wskazującym. Ostrożnie otwieramy dziób paznokciem palca lewej dłoni, przesuwając od przodu ku tyłowi, a w tym czasie lekko wsuwamy środkowy palec lewej dłoni do środka, aby delikatnie przytrzymać otwarty dziób. Pokarm wkładamy do gardła ptaka przy pomocy tępej, zaokrąglonej na końcach, pęsety. Jeśli nie ma się pęsety, można próbować włożyć jedzenie palcami.

Jaki pokarm nie powinien być stosowany?

Ośrodki rehabilitacji dzikich ptaków specjalizujące się w odchowywaniu jerzyków od wielu lat alarmują na temat konsekwencji wynikających z błędnego żywienia jerzyków. Główne problemy związane ze stosowaniem dla jerzyków innych niż owadzie [...]

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy